[露營師] 第35個Post 睇晒#1 1001記得開post

449 回覆
4 Like 1 Dislike
montbell啲嘢真心抵買
我等緊下次去執返啲平貨
上次趕得滯
睡袋可以用好耐,值得投資
一個月前探過一次路,大慨知爛成點
計埋水,糧,心靈支柱,暫時8.46kg重

唔算好輕,不過叫做容許左自己任性d帶埋d唔等洗既野

例如乾燥飯中間夾雜左個八寶粥,同埋帶左公仔陪自己
上次露營見到有人用啲插係地下既燈,幾型
有冇師兄用過有介紹,上網睇好似得啲淘寶野
真係落雨 巴打加油
上官網買咪得
應該係兩件嘢嚟?
有插地下嘅柱
上面可以扭支燈落去

唔肯定 但望落似呢啲
今朝趁佢停雨即刻收曬d野行
好慘,落雨唔緊要,我最驚濕收個營

sofar暫時都ok,啱啱到大澳食野補給

希望今晚開營可以吹返乾少少d野,聽日睇天文台都會落雨,不過聽日係最後一日,所以都ok,有帶遮
我都plan緊一次鳳徑全走
巴打預幾多餐自己煮 幾多餐係士多/餐廳食
我預5餐自己搞掂

day1係梅窩食茶記早餐,晏晝食左華御結,下午茶食昂坪市集,夜d自己再煮一餐

day2 早餐自己整,晏晝到大澳食茶記,下午茶到汾流食士多,夜d自己再煮一餐

day3朝早自己煮,暫時因為條路未行過,唔肯定士多開唔開,有冇補給,所以晏晝自己寫埋

另外再加自己需要既行動糧
行動糧基本上想食就可以食得,我自己習慣係要爆上去高山果d位,係山腳或者山腰會食,因為真係試過爆到一半,唔夠力再上,個肚係勁餓

你見我食咁多野,所以我好肯定咁講,行山係減唔到肥
Montbell #3 應該夠?
睇曬3個app,3個都顯示降雨機率係零,但係都落雨

有冇準d既app介紹
daiso 有
普通一支插地燈
太局部同埋毛毛細雨其實無咩app 可以預測到
WEEKEND都唔算細..
仲要夜晚9點幾落到差唔多天光先停
由本身14-15度落雨濕凍去到得返9-10度
唔覺意濕左身真係幾大獲
係呀, 唔細, 我星期六晚係長咀
夜晚落左場都幾大嘅雨
睇天文台app 都睇到

但之後斷斷續續細雨就無啦

其實係話預測未必會做到
特別太局部, 預早一日睇都唔會知
我自己得2隻
>13度就 reecho 15度,可以加base layer/塞衫入去
凍就 montbell 800 #5
鳳徑一路都幾多補給位
水士多都係
巴打行成點
仲想去埋日本camping 我見d人多數三季都係買800 #3
同埋moonlight 1都好正
唔好話預測,我直頭即時睇都睇唔到
啱啱到終點,最後果日剩係早餐自己煮,晏晝係貝澳食茶記搞掂左
想問下大家有無cookset推介
2-3個人用 最希望係唔痴底,易清潔
唔係成日去camping
諗緊
1. snowline 2-3人
2. kovea
*唔係好識分silver/hard/solo呢幾個系列嘅分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞