[露營師] 第35個Post 睇晒#1 1001記得開post

451 回覆
4 Like 1 Dislike
嚟想去長咀 有冇師兄知條溪係咪keep住有水?
去到冇水就大檸樂
應該係, 如果無, 最多係東灣拎
聽前輩講,除非大旱,四季都有水
去親都係秋冬無咩雨水
但又真係無見過無水
可能近海潮濕,冬天冇雨都收集到露水
遲d諗住初嘗solo camping, 想問下有咩要注意同必備?
野食已經打算煮下啲簡單野先,okay先再加花款
咪執漏野 因為無人幫到你
Check list 就緊 其他野就隨緣啦
Solo去都好
記得要報備去邊同去幾耐俾屋企人 and/or 朋友
有咩事喺上來都知要點搵返你
睇你想要點嘅solo啦
第一次最好都揀啲附近會有人嘅地方
有咩可以求救
或者方便撤退/有訊號嘅位
驚就預備少少即食嘅食物做後備
另外想問下有咩cookset有防痴底塗層推介
正常一煲一pan一蓋咁樣
煲口15-16cm
闊少少 Snow Peak Yaen Cooker Series 1000/1500
隨緣啦,我直頭solo係帶爭鮮去食
見有人係大山扶輪叫外賣壽司因為車到人地肯送

自己最懶一次係帶6點幾帶老麥上山做DIN
第2朝天光就執野落山食茶記 水都剩係帶左2L+罐可樂
試過喺地鐵站買咗幾隻御結,下晝食一隻,夜晚搣碎一隻開個爐整炒飯,第二朝啪埋最後一隻跟住落山
帶爐就輸左 應該UL到極致
冇計啦嗰次係冬天
仲未做到淨係食凍野

上次買咗隻Snowpeak登頂爐
而家研究緊淘寶啲refill gas罐仔
最理想係所有嘢疊埋可以塞到落個450ml Snowpeak杯入面
我果次都帶齊爐,乾燥飯果d
但係經過爭鮮覺得咁平,就買左外賣,最後連開爐都懶,第二朝都係落山先食
450得咩?
暫時見都係窒750既多
搞到自己都買左750
450擺唔到原裝gas罐
但淘仔見過一隻refill罐個size係放到入300
咁就可以450+300+爐頭+gas
CAMP MOON? 有人好似細容量左D, FB有條友用左個0月未爆炸未漏氣
不過佢每次都煮9大軌的話都話猛猛緊
最想香港會出迷你邊爐罐配埋遲下SOTO出2腳的蜘蛛爐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞