[露營師] 第35個Post 睇晒#1 1001記得開post

449 回覆
4 Like 1 Dislike
新手想問gas套係唔係好多餘既一件事?
可唔可以笠住個套去使用? 會唔會過熱?
想問各位有冇單人營推介?
Prefer輕身,想試下玩金仔
筆直800內
唔介意二手營試下solo camping先
係香港嘅話, 儀式感多啲, 特別你會用燈
其次頂多係包住, 咁你可以放cookset 唔會整花佢/太嘈

可以笠住用, 唔會熱, 因為gas 正常係愈用愈凍
平玩唔想淘就揀luxe啦(v4A or mini peak), 二手應該唔落換
因為都係新手營, 多人換走upgrade
*唔難換
多謝巴打解答
買左一隻比卡式, 一隻比高山罐
唔會,係有實際作用架,雖然喺香港唔太體現到

本身gas罐表面會喺使用嘅時候因為入面啲gas由液態變成氣態而變冷,當環境有溫差時氣罐表面產生冷凝水滴。水滴會進一步令罐氣越來越凍,而喺寒冷地區更加有可能會結冰。

高山氣罐入面成份大部份係Butane丁烷,喺攝氏10度以下時氣化效率會變差,低於5度更加會無法氣化不能燃燒。好多牌子嘅氣罐為咗解決呢個問題,會加入一部份Propane丙烷,但因為兩隻燃料其實係撈唔埋,喺寒冷情況丁烷無法氣化時係會優先燃燒咗丙烷先,但因為成份唔係好高,通常好快就燒晒,佢只係預你緊急使用。

所以你見啲台灣日本韓國camper會幫罐gas笠套,有啲套直頭有埋發暖線幫罐gas保持返常溫,就係防止呢啲情況發生。

至於過熱問題,一般來講除非你直接燒個罐,如果唔係其實都好難過熱爆gas閃燃
卡式記得唔好遮住個箭嘴(或者你自己mark返)
搞到擺錯方向搶火燒着啲嘢就因小失大啦
掉番轉諗
如果係高山氣加個暖包係咪就可以係5度以下用
係,keep住佢around 20度最好燒
之前8度就咁開爐都真係會差啲(會好多不完全燃燒)
要塞入睡袋暖返
要本身隻爐有導熱管先得
佢呢隻Kovea Spider係有條銅管連住入氣位做預熱
我隻Kovea Moonwalker冇呢樣嘢就冇得咁玩
有無唔貴又輕既天幕介紹

3F, Aricxi

香港
防水達人
卡式我用落個snow peak既爐入面, 佢會有個蓋cover住
個套會唔會搞到過熱?
搵左幾個二手website都唔見依兩款二手價
Btw平價輕睡墊會揀Wechsel蛋蓆定scottus吹氣墊
想試下蛋蓆無咁嘈又輕d
但又唔知Scottus好唔好訓
唔會啦
支嘢氣化嗰陣直頭係冰凍
你試吓篤下個針漏啲氣出嚟feel下係點
平吹氣好似比較多人推klymit 都係$300-500到
我忡係心大心細緊四吹氣定蛋墊好
蛋墊可以粗用,但吹氣C伏啲
冬天吹氣
夏天蛋蓆

咖喱狗黃耀華大陸偷拍人

有港男响深圳東門偷拍港女
https://lih.kg/3597514
你搵下旋拍, 都見有一隻
scottus好薄, 淘寶扮外國野
咁不如直接淘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞