王家衛“繁花” 竟然冇人睇?

462 回覆
87 Like 145 Dislike
同香港一樣遺址
好似話會出導演剪輯版,啲演員話王家衛攪緊
麻煩剷哂汪小姐創業線, 同後面強總有啲場口都好難頂, 佢啲金句好好笑
東邪西毒 1994~東邪西毒終極版2008
繁花2023 ~ 繁花終極版????
可能 2046年掛
我諗劇集快啲,啲演員訪問有講
我睇到一個講法點解一直都見唔到喬妹嗰樣,結婚嗰陣時係有,最後係醫院畀半塊面你睇,其實係陶陶心路歷程,結婚時滿心都係喬妹,所以有樣,中間嘅時間個心唔係喬妹,所以一直都冇樣,到最後浪子回頭所以先有半塊出返嚟
繁花係最多人,講得邊個係導演既電視劇

而家大部分主流高質既劇, 大部分人都講唔出邊位拍
EG 歐美好紅The Last of Us , Succession, 如果問邊個係導演, 唔GOOGLE下真係冇人知.....
而家話會有海外版
呢套劇hk導演拍,但hk冇一個平台OTT上,上騰訊視頻block埋hk ip,逼住BT dl,好on9

btw上海版既音軌,好爽
youtube 有呀
上海話唔睇字幕只係聽到10%
bro唔該哂,可惜Youtube我搵到既都係畫質麻麻地既片,4k有一個channel有但唔齊得一半集數

所以索性BT算

雖然陸劇hk唔多人理,但netflix/viu都可以平平地買黎播,點都好過hk人都dl完睇完,OTT先致買,我發覺hk既OTT always慢幾拍

冇乜觸角班友仔,韓劇佢地就快
bro我應該10%都冇但好過癮,明顯d 演員既口型,係上海話黎,d音效混音都係上海畫版靚聲d

btw我睇到16集,講寶總去日本東京搵日本人山本先生,呢part幾OK wor!有舊東京view睇,好L懷舊,又有個板藍根情誼係度

最攪野係中間播王傑既歌呢套野好多hk同台灣歌播
開始發覺呢套繁花都唔少缺點,例如每次男主過到關後,都特登講d輕鬆野,但都幾老土同拖戲下,但冇野係完美,整體幾OK la

比我就會cut到25-26集,進度就會爽快好多,唔駛狂播歌,見仁見智呢d節奏既野
原本24集, 老闆 (上影, 騰訊) 要求加到30集
竟然咁L on9?!多謝分享,唔怪之得咁拖戲

編輯自主都冇唉……25集左右fit而家既觀眾口味多好多,韓劇好多都由16集cut到12集,大陸仲玩幾十集係同時代脫節
唐嫣真係女神級
老實講王家衛拍咗三年, 畀我老闆咁做都好正常掉咗成十億畀你玩, 不過就算30集其實好多暗線似乎都冇透露講清楚, 好似李李應該有條澳門賭場線, 成日玩住澳門葡京賭場籌碼又冇咗下文, 玲子強總日本嗰度應該唔止咁少

後來加碼嘅應該就係汪小姐創業線, 不過聽講鈴子同寶總大結局醫院場戲原來係上年五月先拍 其實成單嘢都好趕, 而家準備出海外版, 王家衛仲剪緊
而家仲有唔少韓劇堅持16集,好多都過多無謂劇情,或者進度太慢太拖,一cut去12集就爽好多

以繁花為例,汪小姐個角色好吸引,但戲份過多同埋對白超多,好明顯係扣左分,原來係騰訊逼導演加長,唉……
其實20集打後,汪小姐d 劇情可以cut 得精簡d成件事會好睇好多
老了, 已經四十歲, 今次畀佢拍到王家衛應該轉型, 不過佢又拍返啲垃圾古裝偶像劇
bro唔好劇透咁多好wor我16集jar睇到,唔覆你先

我覺得唔係乜都越長越好,雖然見仁見智但我覺得佳作最重要係夠精簡同爽快,韓劇係亞洲既先行者,而家lead緊整個亞洲,佢地都嘗試縮集數時其實已反映到觀眾鐘意明快既節奏

陸劇我之前推介左幾套,全部都有過長同過多無謂劇情既缺點,老闆佢咁做可能廣告收多左,但觀賞性同藝術感方面,就扣哂分,張學友同集同一首歌播左兩次
bro我未睇到但汪小姐頭16集我已覺得好誇張,好多支節cut得
近排韓劇好垃圾 好多乜撚嘢喪屍怪物劇都中途棄左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞