王家衛“繁花” 竟然冇人睇?

462 回覆
87 Like 145 Dislike
唔關事 其實我都係睇王家衛 呢套野真係好深入人心 可以咁講支持香港人拍嘅野咁囉 反正好少有咁出色嘅電視劇
基本上個個都話王家衛有罪
以後支那班導演點算 佢拉高晒個standard
果段剪走佢都冇所謂
對劇情冇影響
玲子冇報串食兩家茶禮
套野擺而家播個時間都好微妙
專係講晒大陸最發達準備起飛果段時間
好易引人同而家情況做對比
如果係講強總黎上海經過間夜東京
入去愛上左玲子都合理d

係日本留學識就夾硬黎左少少
套野前段係有提過有個留學生好鐘意佢既
當然係舖排好但始終覺得理由夾硬左D

睇返原來小說同電影爭好遠
寶總同陶陶唔係好兄弟
汪小姐仲同好多人有關係,反而同寶總無感情線
仲有三位主角添
我唔鐘意佢成日拍拍下整個黑畫面攝段原文落去果種風格太過造作
珍珠耳環件事攪到夜東京4分5裂好牽強
都唔知玲子發咩脾氣
佢比朋友呃錢 佢轉頭咪又係呃寶總錢
有咩資格嬲人
其實同東邪西毒一樣 根本唔會跟原著 汪小姐原著好始一開始就同魏總結婚 之後再俾人搞大個肚
王家衛變咗佢做上海第一代女強人
佢要合理化強總咁針對住阿寶 除左深圳單野
唯有講關玲子事 唔係嘅話其實佢咁做死阿寶更加冇說服力
小學?
好慢咁終於睇到14定15集
個人覺得wkw已經唔想拍情感野 純粹搵啲佢自己有興趣既題材 拍番個時代出黎(葉問/上海) 其他野就睇老細意思 可賺錢就賺錢 結果反而變左似搞笑/派膠
整體又唔係話難睇 但又真係唔太wkw 輕輕鬆鬆睇係幾好笑 爺叔出lift見到汪小姐對塊鏡鳩叫呆撚左個下笑到我gapgap聲

利申: wkw忠粉
睇咗一集已經知道係垃圾器,感謝黨
A先生跳海 (A股插水)
仲有成套戲都係講做股價割韭菜, 睇完套戲邊樣會重買股票
成本小說跟住拍唔係王家衛風格小說入面玲子係寶總情婦, 用嚟洗錢, 汪小姐直情係人盡可夫臭雞一隻, 李李比人強過🤣🤣🤣

當年婁燁咪都係諗住同王家衛爭繁花版權 如果畀佢拍到就應該跟足拍, 啲扑嘢場面拍曬畀你睇
玲子唔係聖人 , 佢自己都有好明顯缺點, 同埋佢活係寶總正室嘅幻想當中, “兩夫妻” 嘅錢點可以叫做呃, 一啲都唔牽強最後佢畀菱紅一句“點解寶總會睇上玲子”, 佢就突然醒咗 .....

加埋夜晚阿寶同佢開拖, 左一句汪小姐右一句汪小姐, 玲子興起上嚟話叫佢兩棟一, 結果阿寶都係不响回應🤣
所以王家衛改成咁都幾西利
我覺得最勁係佢改造辛芷蕾變成李李真係好堅
電視劇受眾大, 要降低水平, 通俗啲, 今次係好成功, 佢本身都一個商業計算好叻嘅人

汪小姐對鏡鳩叫其實都拍咗幾個version, 花絮見到有段係佢直接同阿寶講同一番話

“手拉過伐?”
"Kiss 打過伐?”
套野前後差好遠
前面咁撚貪錢後面俾錢都唔要
最想阿寶同汪小姐一齊
你冇睇清楚玲子唔係貪錢阿寶炒車成班人上門追數, 你唔見玲子姐幾十疊銀紙掉出嚟好霸氣咁講話 「我嚟還!」玲子係阿寶嘅保險, 保底, 係一段一開始就知冇可能感情入面卑微地去愛, 唯一留低愛的證據就係錢

所以個劇本係寫得好, 一開始玲子市儈貪錢, 到中間東京愛的故事, 到結局個轉變, 揭露玲子其實係愛得卑微, 人物非常立體, 有情有義, 馬伊利亦都係超水準演出, 應該係佢做得最好嘅角色
王家衛從來係 Bad Ending , 今次寶汪 open ending算係咁啦, 比個隔500米黃埔江對望

金科長同小汪都講 ~你最鍾意嘅野未必得到, 喺你身邊你亦未必係你最鍾意嘅人, 遺憾先係黑超佬永遠的主題
我最接受唔到係d燈光下下都chok到咁唯美,但劇情係講緊商戰好唔夾。
有無全集YouTube link
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞