王家衛“繁花” 竟然冇人睇?

462 回覆
87 Like 145 Dislike
呢條友同王家衛提議,自己同汪小姐告別果幕,架車轉角既時候被車撞死自己,仲要提議左三次,好彩墨鏡拒絕左,onL9
淨係繁花啲廣告都收咗幾億啦, 中途過場廣告同植入廣告多撚到 不過植入廣告叫做整得好撚靚, 和平飯店一定有畀錢, 仲有博士倫, Estee Lauder, 金莎朱古力, 三宅一生, 通用佳特力(凱特拉克), 百達翠麗 PP
咁撚老土煽情嘅嘢 黑超佬唔係戇鳩嘅
仲有 KFC, 百事, Yamaha 電單車 (仲要搵返劉德華天若有情同款), 黃鶴樓香煙 , 要全部product有close up拍到鬼咁靚又要同劇情有關聯

忘記咗仲有胡歌西裝全部 Armani贊助 佢仲要係大中華區代言人
黃河路同三羊係最好睇 范總好撚正
youtube好似無晒
youtube應該係版權問題, 不過你搵大陸線上看網站應該週圍都有
劇透 Spoiler

仲要好藝術地 Quota 亂世佳人 “願明天與土地同在”
王家衛?

大把收入來源啦
好唔好睇唔係撻朵就得
乾脆以豆瓣為准, 對合拍片既bias就比較少

徐克拍既合拍片, 豆瓣上面大部分都係六分幾, 七分未夠
兩套七分以上既係樣板戲智取威虎山同現代樣板戲長津湖
冇左中國既愛國情緒呢兩套野可以有幾好評價?
智取可能還可以, 但長津湖咪撚玩啦

劉偉強就再偏低D, 有D合拍片得3-5分
建軍大業直頭奶到個評分都冇撚埋

黑超佬北上第一擊就8.5分喘定
好睇同唔好睇, 待遇真係會差一大截囉
北上好似得陳可辛好啲,其他都水土不服多
點解個重點會spin左去佢地北上待遇?
徐克 劉偉強代表作一大堆 實力唔使質疑
我講緊啲人批鬥劉徐藍 但唔批王家衞
照你咁講 佢地應該批鬥嘅 係劉徐北上後作品唔好
唔係「藍絲狗也不屌」

而且其實有邊個香港導演返去拍到好野
個個有陣大陸怪味
係曾志偉個仔好少少
用埋Ennio Morricone啲配樂
完成相信比墨鏡王放開手玩係可以做到成套上海往事出嚟
有冇旗袍睇?
唔知點解由王家衛拍出嚟,啲女主角好靚
唔明點解D人要用王家衛既電影同電視劇來比較話唔似王家衛
大佬我要你睇足30個鐘東邪西毒, 有幾多人頂得順
另外電視劇一定沙石多, 唔可能同電影來比
套劇睇道具睇服裝配樂已經吊打9成9 大陸劇
問題係王家衛佢能夠北上仲堅持到自己嘅風格, 同佢嘅審美角度, 係人都知喺強國拍戲好多掣肘,又要過審,資金方要求, 呢樣嘢王家衛係畀任何香港導演要出色
繁花其實已經好通俗 有齊各種元素, 有幽默趣劇, 有足夠感情戲, 偶像戀愛劇, 亦有家庭通俗劇味道, 而且細節足夠而且非常細緻, 仲要加埋八九十年代港台流行曲, 一下子某種年齡階層嘅觀眾就會立即有共情感, 但內核其實都係武俠片

同埋難得王家衛保持到自己一向以來個風格, 從來都係劇情服務氣氛, 而唔係氣氛服務劇情, 而且整個氣氛營造係世界一流水準
呢個就關乎王家衛個人出色嘅審美眼光, 同埋有足夠成本同埋時間畀佢拍到靚, 淨係單機拍攝同打燈, 攝影機運動都非常浪費時間,一般玩三四個月嘅電視劇邊有可能拍到
要傳誦度高一定要拍得通俗, 仲要係電視劇, 呢D計算學杜Sir 話王家衛點會唔識
況且大陸班觀眾係繁花之前真係有幾多個睇過王家衛既戲, 我諗2成都俾多
佢係大陸第一套作品點都要易入口, 好似旺角卡門咁
你拍到佢睇唔明要諗大陸班傻閪採你都有味
唔通俾套阿飛正傳你咩 當年細個係總統戲院我睇完9:30出到來真係聽到人係咁屌套戲 佢要照顧觀眾既水平
笑死 擺渡人未睇過? 而且繁花真係無咁好
王家衛喺商業計算上佢都係天才, 甚至畀以前王三日更準確, 只係大家風格路線唔同啫

加上近幾年大陸劇垃圾佔九成, 就算所謂爆劇有水準嘅都同繁花有啲距離
擺渡人都話關黑超佬咩事, 佢係監製加部分投資, 不過導演拍唔掂佢落場執埋爛手尾 相信冇人覺得係王家衛作品下話
無咁好意思係用佢既電影來比較定其他電視劇?
如果用2小時電影來比較30小時電視好似係兩樣野
除非佢第時可以剪到2小時電影出來咁就可以比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞