王家衛“繁花” 竟然冇人睇?

462 回覆
87 Like 145 Dislike
套野其實拍得好唔王家偉,應該唔係佢落場拍嘅。只係d化妝美術用返佢嘅品味。
咩導演拍唔掂 你掉轉講嘅
黑講成白 全行都知王自己拍7左搵人頂
以前都唔覺得佢靚
呢套不得了
電視劇一定分幾組拍㗎喇, 雖然拍三年, 另外有三個聯合導演, 睇花絮黑超佬好多時都係現場, 主要場口肯定都係佢自己落手, 另外其他組拍完都要黑超佬自己睇過, 唔得第二日再補拍

另外鮑德禧都見到有跟場, 見到佢會撈埋部分導演職責
本身原著係張嘉佳, 未開鏡都講緊佢做導演 (先唔好理掛名又好,真拍又好) 本身其實都係一個災難, 成套戲都係九個月搞掂, 你當係一個集體錯誤咁, 當然黑超佬都係責無旁貸, 但好難話呢套嘢係佢作品
黑超佬某程度上搵演員眼光好準, 好契合角色同演員之間, 你可以話本色演出, 同埋上海人用上海話演出, 最少20%加乘
但前期宣傳到後面掛埋名上去, 好難唔當係佢既作品
仲要梁朝偉金城武咁既牌頭 唔係王家衛佢張嘉住何德何能梁朝偉會信佢
咁你當王家衛 擺渡人 係呃錢呃飯食賀歲片, 一開始已經穩定人掛名 佢自己本人都唔認有乜計
佢鑊鑊都搵d當紅嘅演員黎演,無得話準唔準。
又唔可以咁講今次強國投資, 佢頂到資本可以自由選擇演員都算係一種才華, 同埋有啲配角佢都睇得準, 好似小江西嗰個女演員其實係排練演員, 喺片場畀黑超佬一眼睇中先畀個角色佢做, 同埋潘經理本身都係model, 董勇做開正正經經公安專業戶又突然勁有反差做到啲幽默搞笑範總
你是我胸口永遠的痛
前面個范總都做得好
所有角色都貼合班演員嘅出生, 上海人做返上海人, 杭州人做返杭州人, 海寧人做返海寧人, 北方人做返北方人, 台灣人做返台灣, 香港人做返香港人
如果只係張嘉佳導演王家衛監製一定賣唔到錢
基於商業考慮佢無辦法唔排埋名上去
但掛得名上去自己點可能唔拍 但賣錢戲又冇得咁揮霍
衰左而家未搵位走姐
唔係關咩人事啦果種煩演得好
阿飛印象最深刻係偉仔梳頭突然完咗,仲有東邪,依兩套俾人屌老母屌到好勁
一來“阿飛”梁朝偉嗰段係續集嘅開頭, 雖然後來續集收左皮, 但單獨嚟睇梁朝偉依一段都係神來之筆, 一個阿飛離去, 另一個阿飛粉墨登場
依套戲當年紅咗偉仔,本身霉霉哋雖然之後都係霉霉哋不過已經好咗好多穩定有戲拍
股票,兩個字,一升一跌。
岩岩睇左少少,一路打機一路睇,應該漏左好多。但都覺得套劇過份賣弄鏡頭,而且鏡頭既運用好多時同劇情唔夾,配樂亦都一樣。一d比較明快,開心既劇情用2046同其後既配樂真係令人好出戲。
王家衛電影既人物性格都係陰鬱冷漠居多,加上劇情自虐自戀又抑壓,配上佢果種揖揖揚揚,好似係角落窺視角色既鏡頭同又迷又陰鬱既配樂係一絕,好易令人沉醉係戲入面。 但係䌓花入面既角色同劇情好多都缺乏呢種特質,d鏡頭同配樂就好似為左突顯王家衛特色而夾硬用咁樣,令到成件事好造作。
希望係因為我邊打機邊睇而做成既錯覺啦,如果唔係套劇都幾令人失望。
我同意配樂方面比佢啲電影水準低好多
同感 feel到唔喺黑超佬想拍嘅嘢就飛
淨係想睇汪小姐
撚個鏡頭撚到頭都暈
Ann Hui講過王好早就知道唔好賣斷啲版權
相反許自己就淨係識拍戲死蠢無諗過
所以王嘅所有舊作品收益佢應該仲有得分
但係wkw出名咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞