王家衛“繁花” 竟然冇人睇?

462 回覆
87 Like 145 Dislike
你可能以為自己係戇鳩王,但你不比一般人戇鳩,okay?
想問最後係咪暗示阿寶同汪小姐有可能一齊咗
最尾阿寶話後來先知道汪小姐去咗黃浦江另外一邊
咁佢哋係要之後見過佢先會知
黑超佬好鬆手了,算叫做open ending, 大家可以各自解讀
最尾放煙花個幕 佢哋唔係同一時空一個夜晚一個天空有少少光 而且汪小姐原本唔開心 之後係到笑
汪小姐
你少咁筆啊清
Sorrrrrr
唔使太認真, 係王家衛拍埋拍埋啲素材剪埋一齊, 整個open ending 畀你哋各自解讀
終於睇曬
wkw最好睇始終都係人物情緒 悲歡離合
特別係 小江閪 玲子 范總 開頭一直覺得依三個角色好煩
但最後又神奇地令每一個人都有血有肉
特別係玲子 我覺得後半段仲拍得好過小汪 最後醫院果段真係影后級
除此以外其他基本上可以當睇廣告雜誌同政治官宣

強狗係唯一完全唔討好既角色
佢存在純粹為左襯托阿寶 玲子 李李
個動機完全9唔撚搭8 唯一吸引人之處係佢隻pp
玲子由頭帶到尾, 由東京愛的故事嘅義氣仔女, 到夜東京瘋狂作精時期, 都脫離阿寶變女強人, 過渡都非常自然, 最好三場感情戲都係喺佢身上, 第一次阿寶去佢屋企同天台戲, 夜東京同阿寶嗌交同分手戲, 最後醫院欲語無言 看似平靜又內心波濤壯瀾, 馬伊琍都做得好細緻

另外隻pp好明顯都係殖入廣告 強狗個動機就係阿寶帶走玲子, 不過其實都有啲牽強, 同埋佢個髮型雖然好符合90年代但係真係好撚柒 , 個演員黃覺後生其實都幾靚仔
噚日初一開始睇
睇咗5集都唔錯
邊度有得睇?
打“繁花線上看”
第一條link就有
我睇普通話版
google 打'繁花 沪語版' 就得
普通話版完全無feel 上海話版先體驗到汪小姐同玲子吱吱喳喳, 又嗲又嘈
汪小姐話要同寶總討回范美琳一巴掌,原版完全聲嘶力竭,普通話少了一點感情
重有人講「黃河路有人敢打寶總」辣㷫盧美琳
汪小姐好cute
未去到狂飙咁爆
真, 汪小姐講上海話好正, 嘈到七彩
以前細個隔離屋就係上海人, 不是一般的嘈, 日常傾計都係高分貝, 絕對超越廣東人
三個女人
玲子=老婆 (出面食得多山珍海味 都及唔上屋企既一碗泡飯加蘿蔔干)
汪小姐=女朋友 (要氹 好似細路女咁錫)
李李=SP (一場交易)
啱啱開始追,留個靚名先!
其實寶總都係平庸料,幾次大單野都係靠爺叔人脈解決
我都係睇左無耐
屌 頭果幾集果種華麗 有邊個拍到呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞