王家衛“繁花” 竟然冇人睇?

462 回覆
87 Like 145 Dislike
希望汪小姐, 唔好同魏總一齊, 咁就俗
21集又粵菜又本幫懷石料理fusion菜 , 夜晚睇真係好肚餓
睇左幾集 個人好鍾意辛芷蕾
個樣好特別 好正
對比小汪,我反而喜愛玲子角色
一個女人在夜東京守候佢暗戀3年的男人,日夜昐望浪子回頭,但愛而不得,傻寶從頭都無愛過佢,一直都是單相思(玲子都知單戀),後被旁人道破左現實面對唔到,一下子全破裂了
佢唔似小汪咁有青春仲有市場仲有得揀,佢亦無爺叔,無金科,無貴人教導,只能靠自己。

不論阿寶小汪玲子也好,
愛拎得起亦要放得低
玲子起點低好多, 家景應該好差, 有個後母, 關係一定唔好, 出國打工寄錢返屋企重要比老豆嫌小, 30幾歲人重係打份會所捧餐 (依度王家衛依度一個電話就交代哂玲子家庭背景) 遇到寶總拯救左佢灰暗人生, 夜東京玲子一直都話無帳薄, 諗住拖下拖下可以一直日子過落去, 直到無情現實將佢打倒, 後來佢交帳薄比爺叔, 其實所有數佢都計得清清楚楚

唔好話王家衛無劇本, 繁花劇本係下過苦工, 而且好精彩
重慶森林 墮落天使
有無youtube 高清版
竟然有林熙蕾
有啦, 自己search 下
23集 有冇咁順利? 搞到玲子好似變FINE DINE明星級廚師
24 集, 玲子基本上唔想理強總, 自己講李李故事, 強總有D煩
25 集 李李PART 似王導SYTLE , 林熙蕾出場
26集 成集唔多似王家衛.....
汪小姐簽得成, 為啖氣,唔想同麥包工廠做,但開頭又接受借名車去上海
胡歌其實唔應該背住爺叔咁幫汪小姐
26集應該黑超佬冇經手~ 同埋見到麥包笑左出嚟 , 另外有冇人計到小汪用加價50%七彩廠究竟成單野賺定蝕 , 同埋今集有啲突然降智, 爺叔玩到賣哂啲機票, 塞埋梅苹啲單去七彩廠霸位, 電單車黨搶袋(兼搶公章) 就唔知係咪爺叔安排, 好似咁神通廣大咁
我懷疑爺爺叔可能同麒麟會有關係,唔知道阿寶關鍵一戰係咪要靠麒麟會
七彩廠我懷疑可能都係阿寶安排,佢唔止安排麥包
同埋上海週邊大把機場或者飛機先去廣州, 佛山先唔得嘅, 再落深圳容乜易, 今集編劇食左屎? 重有4集有啲擔心會爛尾
比錢買香港產品比錢食香港菜式比錢香港圈子嘅人都打撚死晒,仲想香港有啲咩
佢地而家應該只能向大國發展
七彩廠應該係范總自己野, 見佢又跪又西咁, 如果佢一早知有麥包天虹廠就唔駛咁緊張, 同范總收左寶總好多錢?咁上心做咩又唔係自己生意, 編劇今集完全唔掂....
個名改得差 應該叫「肥花」
唔似,我睇爺叔出走嗰一幕,似乎係爺叔發現阿寶七彩都係佢去安排幫汪小姐
是但, 今集爛爛地, 小汪突然降智😂😂揸車上海落深圳都寫得出, 爺叔買曬上海到深圳保安機場機票小汪就落唔到去?痴線
豆瓣有人計左, 用麥包廠小汪可以賺900萬用返七彩廠要倒蝕200幾萬屌,重話爭返一口氣, 26集可以全集cut左佢
上網睇到有人話如下:

寶總在劇裡對李李說:「贏,兩個人贏,輸,只有一個人輸。」忽然就看懂了這幾集胡歌的所作所為,爺叔要做沃爾瑪這張單子是為了給寶總留退路,但寶總不做沃爾瑪這張單子卻是為了給所有人留退路,因為寶總知道接下來這個盤子賭的太大了, 一旦崩了會化做洪流把身邊所有人都吞掉,爺叔的外貿單子甚至他打整個外貿事業都救不了他,所以他把單子給唐嫣做,明珠公司開起來了後面也能有安身之本。故意氣走爺叔,爺叔離開公司後面也不會受到牽連。 玲子人間清醒早早和他做了切割,現在夜東京也如火如荼。 甚至和李李都說好了一旦出事擔保取消。 現在他身邊的人一個個已經離開了,他也該擦拭寶劍,重振旗鼓,獨自踏上戰場,再無後顧之憂。 他不是戀愛腦,也不是搞什麼忘恩負義的背刺,只是全劇演到這裡,終於出現了寶總所無法掌控的情況,這個全上海灘最有腔調的男人,表面穩如老狗,實則內心 早已慌不擇路。
可能輸到跳黃浦江, 同A先生一樣, 跟住弄堂閣樓有另一個阿寶整裝待發, 一個阿寶死去另一個阿寶準備登場
寶總似乎會輸清光
唔輸囇
似乎係鼓吹資本主義
唔符合國策
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞