王家衛“繁花” 竟然冇人睇?

462 回覆
87 Like 145 Dislike
舊時上海繁華

上海電影董事長話單買一個拍攝基地都花左5個億
97年去過上海一次, 的確感覺比深圳, 廣州有格調啲
三個女人代表唔同年齡階段
小汪,玲子,李李都好正
仲有其他配角都十分好,小江西 敏敏 范總等等
bro唔該哂!

如果加埋5億,唔算好大既制作,因電影黎講一套合拍片都可以過3億,但片長只係兩小時或90分鐘

咁王家衛都有d料到,預算唔算太多下,都拍得好睇
如果以大陸劇黎講,我比較鐘意既有幾套:

武媚娘(台灣露波版)

延稀攻略,夠爽

繁花,有情懷,同埋演員實在演得好

搭單一套有缺陷但都ok既,三生三世十里桃花,CG極惡劣,對白過長有d老土,但還可以
以前大陸條街真係好多人,感覺上有十幾億人,而家條街少人好多
拍咗十幾億
好少睇支劇, 我老婆就會煲下, 但好多睇幾集頂唔順就棄劇, 太多垃圾, 咩古偶, 霸總, 修仙, 工業糖精佢都頂唔順, 有啲拍得好但係講北方文化呀農村呀, 根本無feel, 共情唔到
咁多?!

如果呢個係確實數字,就絕對唔係細數wor
bro你講得o岩,好多大陸劇都超廢又無聊,所以要揀精品黎睇

除左講果幾套外,劉亦菲版既神雕俠侶都ok
個基地五億,其他幾億
上映自己投資起左個影城, 之後可以拍其他戲, 出租比其他公司, 唔計入“繁花” 條數度
話係中國最先進嘅影城
睇上海話版定普通話版好
上海話一定係
原來依家黃河路已經不復繁華

殘舊老街一條
睇左第一集,覺得個節奏快到好唔王家衛
好耐以前已經死咗,自從話光污染拆晒啲霓虹燈
邊度有得睇making of
強總同厚唇比公安拉個度好流
一係比錢買通上面啲官就唔拉你
一係就唔需要證據都煮得死你架啦
你坐夠48小時死口唔認就放人
係最冇可能發生嘅事

汪小姐同寶總鬥又係
揸落深圳上面有人講咗冇可能啦

個師父又講到大公無私
又送郵票簿 又偏幫徒弟
預計 個咩𣾀率政策會趕得切過所以照比徒弟做
你一日個政策未宣佈呀
現有條件就係汪小姐個價冇數圍唔適合做啦
其身不正仲要落光頭佬面2次 (下位)

個強總仲勁
以廿年前嘅電腦,一日時間內
可以追到拖拉機(勁多散戶)啲賬户買賣記錄
做埋數據分析,再歸納到有林太
然後再有埋人地位合約內容

個至真園嘅所謂擔保
原來可以隨時彈弓手當冇擔保過
原全唔知擔保個意義係邊?
哦,寶總比人平倉喇,冇錢還喇
然後我間至真園唔擔保佢喇,阿寶一個人負責
咁林太點?
份約完全係CLS
有啲似風林火山咁
飛曬所有商業線淨係睇寶總同三條女極限拉扯就ok, 嗰啲先係王家衛
其實係

但如果寫俾錢買通,貪污官員走得甩,共匪會俾你播?

套野寫到上海咁“法治”,中間某d情節真係說好上海故事,唱好上海咁,連官媒都力讚
90年代從商嘅梗係大把走後門,枱底錢, 依啲嘢邊拍得㗎, 成套戲就係王家衛的給上海的情書, 一切事都好美好, 有個做繁花“美術” 嘅crew , 鈴子間屋係佢整, 佢話王家衛連花樽瓶口大細同埋擺咩花都有特別要求, 寶總第一日上鈴子間屋食大閘蟹, 檯面就擺咗蟹爪菊花, 花語係好運, 喜慶, 熱情如火
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞