王家衛“繁花” 竟然冇人睇?

462 回覆
87 Like 145 Dislike
啲畫面真係好靚
上海話邊到有? 無睇開大陸野
王生拍繁花之前以咩唯生
佢仲有間studio係香港養住
獨播庫、騰訊都有
王生早兩年玩 NFT , 執左唔少, 出埋啲花樣年華,阿飛正傳 環保袋都六七百蚊個
依啲罐頭 shot 執行導演搞掂啦 要自己嚟?
仲有上咗好幾套4K復修
啱啱睇咗第一集 咁都可以播出街?

係咪上面權鬥緊😂

改革開放後 繁華嘅背景

之後啲對白 又咩

什麼錢不可以賺 賺了要吃官司

英國套房 讚吧? 蠻好!

又上海幫 又深圳幫

原本小說真係咁寫?

暫時幾鍾意爺叔

係有時啲BGM唔係好夾

同埋節奏太快 無乜停頓位抖下
大結局了, 有啲失留感覺, 人來人去....百花叢中過片葉不沾身
第三集就會轉入佳景, 頭兩集介紹人物背景, 反正所有講人講情嘅段落都係寫得好好, 黑超佬強項, 商戰部分你當錦上天花
有錢佬梗係唔娶女人啦,阿寶發到豬頭,93年沙川,即係而家浦東新區,20畝地+麒麟會,保守估計最少1000-2000畝地,放到而家喺幾百億,千億資產,週圍玩女都得
6年前有睇小說
睇完已經覺得好正 不响
之後知道王導接左好期待
暫時睇到十五集都好滿意佢嘅改編
有d角色/遭遇係幾個原著mix 埋一齊
寶+滬生合一 姝華似入左汪小姐度
三毛似同陶陶合左 想睇三毛與銀鳳
新版都刻劃個性格形象好出
演員又演得好自然 入到戲
Bgm到位 美指都一流水平
見到個回到舊時大鍋邊爐由空中影落去個畫面
黃河路霓紅

係頭幾集帶緊入個故事節奏慢慢少少
四五集開始一完就想開新一集繼續追
繁花過後,結局都好王導STYLE,遺憾唏噓

1 男主寶總變返阿寶, 感情只有初戀, 對3位女主都注定冇結果
2 汪小姐和玲子都有自己事業, 但心裡永遠記得寶總 , 李李過去同A先生和寶總黃河路後, 入獄再出家, 完成對自己救贖
3 其他配角都好好. 強總結局比較老套,俾公安拉
4 成套野有D片段好王導FEEL, EG 男主獨白, 黑底白字文學句子,打亂時間線, 似有還無既感情, 行路, 美術打燈, 慢快門step-printing , 配樂舊年代普通話+廣東流行歌+用返以前王導鐘意 Ennio Morricone 梅林茂 經典配樂
5 有D場合唔似王導, EG 炒股商戰,但邊個拍都咁上下, 好難有咩突破
6 借寶總等人物, 內裡係上海時代變遷一封情書,
7 97回歸, 寶總唔好意思, 大部份香港人其實唔想回歸.

有冇人睇過呢本
黑超佬fans必睇, 剩係繁花都可以開到一本書講, 見豆瓣有人講“強鈴”條感情線都寫到洋洋萬字
唔使期待電影版啦
大概率都唔會拍㗎啦景都拆晒
而且睇劇版都知書有唔少敏感內容唔拍得
本身王家衛落場拍劇都係救火
仲救得都幾辛苦
個劇本本身淨係得20集左右內容
係夾硬剪到30集
用支那term講就係注水
加埋有審查
加埋班執行導演編劇班底都廢廢地
而家劇版俾佢救到咁佢應該都心力交瘁

利申聽影視圈朋友講
咁黑超佬好勁架啦, 汪小姐創業線應該係後加, 大部份商戰場口都唔駛佢拍, 三條感情線仍然好細緻, 收貨有餘..吊打啲垃圾霸總, 古偶, 工業糖精劇幾十個次元
強總好死纏爛打玲子,唔鐘意佢,佢都算反派,李李講中佢冇咩氣量和胸襟
難講,東邪西毒多年後都有終極版
我都覺得幾正,鏡頭略嫌太近太多大頭shot

其餘都ok,對白有d長氣但可接受

夜上海佢拍得出種味道
一開始鈴子好撚煩個角色 東京愛的故事之後大反轉, 三個女角入面馬伊琍做得最好, 同埋鈴子角色最難, 細水長流, 欲語還休, 淡淡嘅苦澀味, 大結局喺醫院一場, 最尾話在心裏口難開果下
bro咁快睇哂

我追到9集左右
咁唔好爆劇情住, 睇到東京愛的故事會心頭怦然一動
bro都爆得既,個post你開
但加密就更好

佢呢套劇既budget大概幾多?可能佢因為budget有限但集數太多,所以鏡頭較近,咁d背景就唔駛咁仔細整到,因一多遠鏡,實露陷

夜人海街頭就多遠鏡,真係拍得好同dup左d本,冇可能要求乜場口都咁好道具制作
5億人仔 另外起咗個黃河街出嚟又話好似使左5億
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞