王家衛“繁花” 竟然冇人睇?

462 回覆
87 Like 145 Dislike
睇到十集, 拍得出奇地好, 一定要睇原汁原味上海話版, 男男女女演員喺王生嘅手上提升咗幾個級數, 唐嫣應該係演藝生涯最好嘅角色 , 好似章子怡拍一代宗師做官二一樣升咗幾個級數
galil清
offtopic 清覺得PC今年會唔會開40周年演唱會
611都竟然出返山
香港邊到有得睇
Netflix Disney +又冇
爺叔
PC 講過40週年有可能開 但暫時未聽到消息
google 一search 大把平台有得睇
王家衛用bgm真係出神入化, 王菲/執迷不悔, 溫兆倫/隨緣, 張學友/偷心 , 東京愛情故事/20世紀戀人們
第十四集真係封神,非常王家衛,好似電影咁
正到, 如果有張機票會唔會同我走 x 東京愛的故事 x 突然而來的愛情

頂你馬伊琍 (鈴子) 成個阿嬸都拍到成個赤名莉香咁
真,全部顏值提升

第15集又變左笑牌,草猛BMG跳舞勁搞笑
草蜢“紅唇的吻”

marking of 話王家衛拍戲都係現場放bgm方便演員入戲, 鈴子本身頭十集都係勁撚煩, 倒敘返東京愛的故事但又勁撚啱feel

汪小姐同阿寶嘅排骨年糕同重慶森林炸魚薯條有異曲同功之處, 汪小姐望住理想前景破滅, 愛情不順, 交集著不忍, 掘強, 回憶苦澀, 一路喊一路食茶葉蛋再出王菲“執迷不悔” 又係好中

阿寶十年後再遇初戀雪芝再比人一次拋棄, 坐係13號巴士孤獨一人, 一路放張學友“偷心” , 慘到癲
你是我胸口永遠的痛+東京愛的故事,有條第一次見嘅麻甩佬一路流緊鼻血,話冇心情聽,但其實全部都記得,仲要半年後畀張機票再加同名餐廳你,仲要胡歌咁嘅樣,仲唔一世記住呢個男人咩

不過馬伊琍就真係老咗少少,如果換做江疏影或者黃聖依應該嗰感覺可以再濃烈好多
偷心放咗三次,阿寶同江小姐心碎過程,第一次係江小姐等阿寶,第二次見完杜鵑之後,第三次係江小姐係廠食茶葉蛋,完全係有故事有畫面,仲有江小姐同阿寶之間茶葉蛋故事
有D大陸人話似郭敬明扮王家衛風拍小時代電視劇
差好遠
啲人根本冇撚睇過9up 睇咗頭兩集見啲風格好撚華麗, 燈紅酒綠就係小時代, 大佬淨係王家衛拍出嚟啲質感都爭好遠, 淨係14集"東京返上海嘅機票" 拍得住重慶森林果張“去加州嘅機票” 你
睇過咗就知我講咩
唐嫣真係完全改頭換面
套劇其實比較參差
因為本身王家衛淨係負責電影版
但聽聞劇版拍嗰時搞唔掂唯有佢落場救火
所以最終係一時幾正一時又好麻麻
我覺得算漸入佳境 頭一兩集係有啲唔太掂
不過佢呢啲級數嘅導演仲拍緊嘢已經係件幸事嚟
YouTube已經有得睇
我呀媽都睇緊
真係有電影版?用翻劇集版既片段重剪?會唔會又等十年
係, 有傳重有電影版, 電視劇版入面有啲明顯係執行導演拍, 唔係黑超佬抽刀, 所以有時風格唔太統一, 但佢作為總導演已經算係咁, 水準已經係天花板, 劇本好紮實

同埋黑超佬指導演員有獨特之處, 胡歌時而梁朝偉時而尊龍咁款, 唐嫣直接升左幾個級別, 連阿嬸馬依莉都竟然拍東京愛的故事純愛 feel
搵唔到
yup, 始終成30集電視劇,好難場場精彩,但我覺得已經係電視劇最高水平

1畫面鏡頭美術水平靚,有人批評唔似真90年代上海,I don” care

2 有人評唔似小說,王導已講每個人心目中都有唔同版本,佢都唔係跟足拍

3 有人批年代好跳,一時幾年前一時幾年後,一時幾個鐘前,插敍亂。但我跟到,王導講左留白,不響。如果原整跟時間線拍先冇味道

https://youtu.be/PI-4soNsIyw?si=FxM3RHDlggEtELOQ
yup, 始終成30集電視劇,好難場場精彩,但我覺得已經係電視劇最高水平

1畫面鏡頭美術水平靚,有人批評唔似真90年代上海,I don” care

2 有人評唔似小說,王導已講每個人心目中都有唔同版本,佢都唔係跟足拍

3 有人批年代好跳,一時幾年前一時幾年後,一時幾個鐘前,插敍亂。但我跟到,王導講左留白,不響。如果原整跟時間線拍先冇味道

https://youtu.be/PI-4soNsIyw?si=FxM3RHDlggEtELOQ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞