傷風/流感/Covid RAT+ve/確診圍爐區(164)

874 回覆
11 Like 4 Dislike
中流感唔會味覺變左,中covid
有,我中乙流,依家食某啲野食味道唔出
Tested flu A之前中過兩次covid都冇呢個情況
我係食咩飲咩都係怪味你持續咗幾耐
暫時半個月, 仲有少少咳, 唔知係咪未清
我上次中covid,味覺變左。
變左種,我覺得宜家test kit唔準,我去到第4日先出2條線。
不過宜家係咪covid,政府都唔提,一律當感冒
有冇試吓睇中醫我咳到甩肺
無啊,之前煲龍脷葉黃皮桔餅果啲都係改善少少,上星期6日試下食士多啤梨反而少咳咗好多,尋日幾乎無咳過
希望大家都快啲好返
想問下你地中左之後咳會持續幾耐 已經冇哂其他病徵
但係仲係不停有氣管刺激個種咳
上網有得買,最近實體店舖都開始入貨
食完咳得仲勁 唔理佢反而會好返啲
由+ve 開始應該已經咳咗兩星期
香港已經踏入冬季流感高峰期 COVID亦都轉趨活躍
唔舒服就請病假 唔好死頂
要做黎生強烈建議戴返個高質素口罩
請病假可以考慮私家診所/網上會診 減輕公立醫院診所壓力 節省自己時間

市面上有三合一RAT
- SARS-CoV-2 嚴重急性呼吸綜合症冠狀病毒2 —> Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) 2019冠狀病毒病
- Influenza A viruses 甲型流感病毒
- Influenza B viruses 乙型流感病毒

四合一
+ Respiratory syncytial virus (RSV) 呼吸道合胞病毒

五合一
+ Adenovirus 腺病毒

六合一
+ Mycoplasma pneumoniae 肺炎支原體[/quote]

可以喺網購平台買,最近多間實體商店亦都開始入貨

咳左成個月,最後食冰糖燉雪梨,蛇膽川貝液先搞掂
打針跟唔上變種病毒。
有無睇中醫
冇得睇中醫 有藥物敏感
依家都係食下維他命 睇吓佢會唔會自己好返
已經冇咳得前兩日咁勁
依家已經分唔清係感冒定係乜
似感冒但又會發燒
喉嚨淨係乾痛,無啦啦咳兩下
但又唔係不停咳,發熱發冷又頭痛
究竟係乜病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞