傷風/流感/Covid RAT+ve/確診圍爐區(164)

874 回覆
11 Like 4 Dislike
後遺症失眠,手麻痺。
另一次俾同事惹到,肺差左好易乾咳。
就嚟死得
所謂白痴磚家,咩中多幾次徵狀輕微根本係錯,美國會有特效藥好快禁住隻菌。
偉國2020年呢波到今年初,瓜左4億人。
有冇睇中醫調理?
識人中一次之後咳到哮喘咁
咳我冇理佢,一上車、人多地方就咳,可能空氣有菌我就咳,返到屋企又冇事,好奇怪。
有食過中藥,d藥補得制我覺得好燥熱。
政府密切監察呼吸道感染疾病情況
  衞生署發言人今日(十二月四日)表示,預期包括季節性流感在內的冬季呼吸道感染疾病數字將隨天氣轉涼而上升,衞生署衞生防護中心的恆常監測機制會繼續密切留意本地社區的情況,而市民特別是高風險群組人士,應適時接種流感及新冠疫苗以加強個人保護。

衞生防護中心一直透過監測實驗室化驗樣本、公立醫院入院情況及疾病爆發報告等方式,密切監測本地的呼吸道病原體情況。過去四星期(截至十一月二十五日)的監測數據顯示,本港的呼吸道病原體以鼻病毒/腸病毒最為活躍,佔中心公共衞生化驗服務處及醫院管理局(醫管局)收集的呼吸道樣本約一成,但水平持續平穏;其次活躍的為副流感病毒和腺病毒,最新陽性檢測比率分別為5.2%及4.4%並呈上升趨勢,符合新冠疫情前的季節性趨勢。另外,根據醫管局的數字,過去三個月兒童涉及肺炎支原體感染而入住公立醫院的數字徘徊於每月一百一十至一百七十宗,雖較今年八月的五十多宗為高,但趨勢大致保持平穩。另一方面,本地流感及新冠的整體活躍程度持續維持低水平,近期亦未發現涉及呼吸道感染的爆發呈報數字有所上升。

由於包括流感病毒在內的多種呼吸道病原體可能在冬季轉趨活躍並同時傳播,而疫苗能安全和有效地預防季節性流感和2019冠狀病毒病,衞生署強烈呼籲市民,特別是高風險群組應盡快接種流感疫苗,而高風險組別人士亦應於接種上一劑新冠疫苗或感染2019冠狀病毒病(以較後者為準)超過六個月後接種額外的加強劑(不論以往曾接種多少劑數的疫苗)。

發言人表示,佩戴口罩能有效減低感染和傳播病毒的風險,衞生防護中心一直建議以下人士應佩戴口罩:
任何有發燒或呼吸道感染症狀的人士;
任何到訪或工作於高風險場所如安老院舍/殘疾人士院舍、醫療設施臨床區域的人士;及
高危人士(如本身有健康問題或免疫力低的人士)前往人多場所例如乘搭公共交通等。

此外,由於流感和2019冠狀病毒病對體弱者或老年人士均有機會引致較嚴重併發症,中心已於十一月二十七日更新針對安老/殘疾人士院舍的指引,再次提醒他們應時刻保持良好個人及環境衞生,而院舍員工及訪客應繼續戴上緊貼面部的外科口罩。中心亦連同社會福利署為院舍員工舉辦簡報會,強調接種疫苗和佩戴口罩的重要性,以加強院舍內的感染控制和減低傳播流感及2019冠狀病毒病的風險。

發言人強調:「要預防呼吸道傳染病,市民應時刻保持個人、手部和環境衞生。出現呼吸道感染病徵的人士,即使症狀輕微,應佩戴外科口罩,不應上班或上學,避免前往人多擠逼的地方,並應盡早向醫生求診。佩戴口罩前及脫下口罩後要保持手部衞生。」

​有關最新的資訊,市民可參閱衞生防護中心流感網頁及2019冠狀病毒病及流感速遞。有關疫苗接種,可參閱疫苗接種計劃專頁了解詳情。

2023年12月4日(星期一)
香港時間19時30分
晚晚都係度侵襲引起微燒,仆街流感究竟點先可以徹底係體內收皮
正苦乜都唔講,趟平
琴晚37.7 已經好唔妥
今朝一度仆你個街 38.7
瞓醒 d flu symptoms 出晒嚟
勁多痰 勁多鼻水 頭勁痛 勁辛苦
燒住咁等睇醫生拎sick leave cert係最難捱
仲要吹住風咁返屋企 攰到隻眼都唔想撐開
冇發燒
但係cut咗一個月周身骨痛,明明肩頸勁扯住
之後會變咗落下半身痛,而家直程行唔到
不停係咁乾咳
玩足左我一個月
有冇巴打感冒流感肺炎支原體之類病左好返仲係係咁咳
咳咗已經1個月
我每次會咳個幾月
一年中幾次
即係一年有8個月以上係咁咳
有冇人試過持續低燒幾日硬係退唔到
test左又唔係中新冠
可能係流感
我兩個星期都係咁,食極退燒藥都會發冷同燒,早兩日再睇第二個醫生開咗抗生素俾我,終於feel到有d好轉
美撚
中左最近好勁果個流感 完全就係無發燒版武肺
喉嚨腫 失聲失左幾日 好辛苦
唉屌
上面呢個流感病左我兩個禮拜 見好返好多就出去食牛扒慶祝
仆佢個街 又病返 中第二次武肺
成個十一月都要食藥

屌你老母 乜撚野病毒黎
依家都十二月 月中都就快到
武肺d病徵就無曬 但一直keep住傷風
每日鼻水鼻涕打乞痴又痰又咳
又話多飲水可以沖走細菌 我日日飲熱暖水飲撚到就黎中水毒
晚晚訓教焗汗焗到我就生熱痱
每日係咁食藥 食到唔知食左幾耐 完全無撚好過 好撚折磨呀屌!!!!!!!!!!!
病左就1個月 仲要淋巴腫起粒野好驚呀大佬
原來真係咁多人病,我見好多人病到唔斷尾,慢慢折磨我哋人類。
其實隻covid有人講係人造出嚟要剿滅人類。
中左之後我都一直有腰痛問題
巴打維持左幾耐?
你話睇中醫係食藥定針灸?
尋晚開住冷氣訓都仲全身出汗,連下半身都出汗真係痴線

起身d痰都仲係黃黃地咁,即係未完全康復
我識一個同你一樣,成3個月都係咁,之後慢慢有好轉,黃痰即係有菌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞