傷風/流感/Covid RAT+ve/確診圍爐區(164)

874 回覆
11 Like 4 Dislike
請問傷風收鼻水邊隻藥最好?
黃色丸仔?
你地幾耐先好返
依家有時咳 發熱 鼻水 最煩係訓唔著
個喉嚨痛到傻
醫生開左4日病假頂到星期一
而家仲係好辛苦
普遍d人total放幾多日病假
中左乙流 個鼻塞到抖唔到氣 點算好
休息左兩日,諗住照返工
其實黃色丸仔 好似好少診所開
都係去排政府醫生先開咁

有冇得出去買
藥房應該有得賣?
中第二次
不過今次唔辛苦
係有啲攰
前晚燒左一陣低燒
尋晚到依加都勁喉龍痛
無乜鼻水

唔知係咪又中左COVID呢
利申 無檢測包
初二中,第7日了
其實早1-2年用剩嗰啲快測包準唔準?測到JN1?

不過仲係雙線
點知係JN1定原種嚟
市面嘅快速抗原測試產品大多數檢測新冠病毒嘅N蛋白(nucleocapsid protein)。一般來講,N蛋白嘅基因突變比較少,所以,就算感染嘅係變異病毒株JN.1,理論上快速測試包仍然有能力驗到。

JN.1同佢嘅後代譜系係最流行的變異病毒株,佔所有分析結果樣本大約91.5%,XBB.1.9.2同佢嘅後代譜系就佔所有樣本大約8.5%。
想問下大家而家隻JN.1,通常會燒幾多日同幾時會感覺好啲

我而家day3,仲係發冷,覺得燒燒地,喉嚨腫痛,肌肉痛

而我個醫生要問到先開1日俾我
上星期三個人有啲攰 星期四test中乙流
星期五喉嚨勁痛 發冷發燒 肌肉痛
狂瞓飲水 食panadol
六日叫好翻好多 去到今日個人都係好攰少暈…
係咪除左休息都冇咩方法快啲recover
呢隻普遍係好多日先變返單線
SL左幾耐
藥房都啲有,我嗰邊$100/4盒
我大約6日變1條線
但個人都有啲攰同wing wing地咁
我過年前中咗COVID, 後尾加埋Adenovirus
足足睇咗4次醫生。
咳到連屋企隻狗狗都俾我嚇親
最後要去私家醫院門診,佢啲藥先止得住咳。
食完叫做似返個人。
公司係病毒集中地,個9個返到嚟都話咳。
建議大家都係唔好返工有病嘅話
唔好野到其他人嘛!
我去咗港怡醫院門診。可以喺Apps約時間嘅。
但就只係黃竹坑門診先睇COVID, 佢哋中環診所唔睇。
明白 多謝你
第3晒
開始咳,同埋喉嚨痛到被刀割咁
前嗰兩日都係少少痛
夜晚又係瞓唔到
但少咗發冷發熱感覺
索性book間酒店自己出去住一兩晚
有啲屋企人高危
第3日
開始咳,同埋喉嚨痛到被刀割咁
前嗰兩日都係少少痛
連續兩晚都係瞓唔到
但少咗發冷發熱感覺
索性book間酒店自己出去住一兩晚
有啲屋企人高危
我自己工,唔使請,
但第9日了,仲係實色雙線,其實病徵都退得6-7成,喉嚨無乜痛,少少鼻水,清嘅痰,不過仲係攰

同埋最大問題係第4-5日尿少,同無咁暢順有力,可能嗰陣時發燒,燒多咗水份又補唔夠,但呢幾日已經飲返多啲都係咁,好q煩

上面有師兄話JN.1要好耐先變返單線,大約幾耐倒?已經9日了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞