傷風/流感/Covid RAT+ve/確診圍爐區(164)

951 回覆
13 Like 5 Dislike
我都係得呢啲
又係開隻最廢嘅咳藥水
我食過 你呢隻
promethazine compound linctus
diphenhydramine compound linctus
同馬尿

一開始係你呢隻
但完全無用
燒又退唔到, 又咳到無咗把聲
睇第二次時, 係屋企寫哂有咩唔舒服係紙度, 再比醫生睇

醫生:好嚴重喎你, 開啲勁啲嘅藥畀你喇
Promethazine compound linctus
Diphenhydramine compound linctus
呢兩隻我上次 8 月咳得好犀利嗰陣都飲過
馬尿未飲過
第一隻喺呢度話用草本成份,係最廢㗎嘛
我自己會再喺出面買幸福百咳素食
咁深色Covid
好在你吸入病毒量唔算高,好彩
典型症狀先喉嚨痛,留意扁桃腺有冇發炎,飲魚腥草可以消炎,勤d噴betadine止到喉嚨痛。
下?一日?通常起碼俾2日SL,上次醫生開4日俾我。
香港正扒街,大陸有特效藥食,我哋就冇,好野只留俾自己人。
我自問唔識分喉嚨痛同扁桃腺發炎
淨係係係噉食 Difflam 喉糖
係,得一日 SL,叫我再有唔舒服再去睇,反正唔使錢
醫生會幫你睇有冇腫,佢冇講即係你唔係。
但我上次以為只係喉嚨痛,醫生話我扁桃腺,即開抗生素,點知過多一日開始發燒,食退燒藥都退唔到。。。好慘。
祝早日康復
佢冇幫我照
淨係靠我口講嗰啲病徵
同埋幫我聽一聽個肺就算
宜家醫生係hea,按有咩症狀,開藥舒緩,最後靠你免疫力。
普通科門診唔畀特效藥就要靠自己免疫力
雖然我都拖咗三日至睇
我外國親戚有特效藥食,好得快,唔洗辛苦。
我哋就拖到好辛苦。
第六日已經得返咳 但都仲係新冠雙線唔知幾時退..
2nd round day 7 今朝一起身就撩喉嚨陰性 之前一直冇撩過所以唔知第幾日好返 但day4 5已經冇乜症狀 病徵同第一次一模一樣不過病程加速咗
出街有啲攰 個心硬係覺得有啲唔舒服 心率就冇乜大變化 可能因為訓唔夠
又病 每個半月病一次好撚煩呀
有冇咩特效藥食
咳足一個月 終於好少少
xofluza 係唔係睇之前問診所有冇
你係邊間睇公家開得個兩日
天氣咁熱仲有冇人堅持戴口罩
集團式個D私家診所, 用公司醫療卡
非covid+喉嚨痛, 我個心會忽然谷一谷係咩事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞