傷風/流感/Covid RAT+ve/確診圍爐區(164)

874 回覆
11 Like 4 Dislike
中完covid冇撚左味覺同嗅覺
冇左幾耐?平時有冇戴口罩?
day5開始冇 平時冇戴
外國爆JN.1,呢隻超毒,建議戴返口罩。
爆到嚟香港未
一早到左,根本上面爆左,再傳開去,老美報Jn.1,宜家我地先公佈。
早幾個月前,中過辛苦到以為自己死。
4年都無中過
今次終於破金身
病左一個星期 喉嚨痛左4日都唔好
岩岩食野無埋味覺 好撚辛苦
上星期五中咗流感,
夜晚微燒加發冷,
焗一身汗去睇醫生,
今日已經無乜事

唯獨一直咳加多痰,
半夜都會咳醒,
睇中醫好似無乜幫助,
唔知要咳幾耐
本地 2019 冠狀病毒病的整體活躍程度在過去數周有所上升。
JN.1 已成爲最流行的變異病毒株。

香港自一月初踏入冬季流感季節。
本地季節性流感的整體活躍程度維持高水平。
https://www.chp.gov.hk/files/pdf/covid_flux_week2_18_1_2024_chi.pdf

香港已經踏入冬季流感高峰期 COVID亦都轉趨活躍
唔舒服就請病假 唔好死頂
要做黎生強烈建議戴返個高質素口罩
請病假可以考慮私家診所/網上會診 減輕公立醫院診所壓力 節省自己時間

市面上有三合一RAT
- SARS-CoV-2 嚴重急性呼吸綜合症冠狀病毒2 —> Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) 2019冠狀病毒病
- Influenza A viruses 甲型流感病毒
- Influenza B viruses 乙型流感病毒

四合一
+ Respiratory syncytial virus (RSV) 呼吸道合胞病毒

五合一
+ Adenovirus 腺病毒

六合一
+ Mycoplasma pneumoniae 肺炎支原體

可以喺網購平台買,最近多間實體商店亦都開始入貨

睇來春節之後先正式起爆
剛剛驗到中咗武肺,其實點先知係邊一個病毒株
各國變種唔一樣,印度重臨delta,加上全世界周圍走,宜家一定係嚴重過我哋封關果3年。
我聽到有人講中左嚴重到流鼻血,Jn.17,但係偉國。
所以話中左有抗體係廢話,病毒太多分支根本可以再中過。
上個禮拜四驗到中咗,燒咗3日,前日咁岩流完鼻血,到依家仲係雙線
jn.1依家佔9成幾 好大機會係jn.1
即係偉國d jn落左黎香港,仲要搞一簽多行,真係攬炒,我睇小紅書,佢哋發燒照衝過黎。
戴返口罩啦,飲大量vitamin c,食vitamin d3。
冇特效藥靠自己頂。
咳左兩日流左兩日白色鼻水 又無發燒以為感冒啦
點知一撩鼻就陽性
到第3日今日開始38度燒 同好多綠色鼻涕
但你地中左新版covid果啲有無發覺無乜點喉嚨痛過?
係香港中,定係去過外地中招?
唔係,喉嚨吞刀片
香港中 完全無出過境
岩岩探又發返燒 38.3
香港中 38度一次 食退燒藥就退燒
喉嚨好似無第一次中咁痛
祝大家快d好返#guitar#drago
兩年之後 終於番中
好頭痛 喉嚨好痛
去完旅行返黎發燒咳喉嚨唔舒服但係驗完咩都唔中
巳經係上面傳左落嚟,小紅book話上面巳經變種到JN17。
你幾日唔退燒去睇私家醫院門診,開特敏福。
佢都唔係流感 點解要開tamiflu
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞