傷風/流感/Covid RAT+ve/確診圍爐區(164)

874 回覆
11 Like 4 Dislike
醫咳參考

我上2次病都係食呢啲+公院黃色止鼻水藥,冇惡化到敏感咳

流鼻水階段一定要盡力清,流左落氣管就玩完有排咳
宜家當感冒,休息一日就返工,甚至我同事喉嚨痛咳返工,點知惹晒俾我地。
我個fd大肚比人傳染埋甲流,我fd冇除口罩都中招,公司簡直係毒窩。
其實都係睇公司文化
公司係啲仆街港資
一日都唔想你請,咁真係睇吓個醫生比到幾多日你
局住要早返
有d 係啲同事都唔想你咁早返
叫你乖乖地抖起碼一個星期
寧願幫你做埋啲嘢佢
咪咁早返嚟惹到佢哋
我公司HR會叫你轉一線先返工,但病假多過2日,上司會問下乜你咁嚴重咩,即係我上司覺得covid你返工戴口罩咪ok,有d同事休息1日就返工,咪好易惹晒俾人,有d上司或者公司好麻煩。
外資公司應該有人性化啲
thanks!診所都係開呢隻b開頭比我屋企人
#400 我懷疑唔係JN1
仲野勁weak
去藥房搵藥劑師配藥都搞掂,而家得痰
但係仲陽緊
聽人話duro truss唔錯
連登有post 講
好似係嚴選十大居家藥物
身邊好多人中流感
搭港鐵,大包圍前後左右都狂咳,嚇到我極速走去隔離車廂,救命
呢排中第一次
而家做咗防疫撚
抖5-7日大致上就會好好多 行得走得
你宜家先第一次中好勁,好多人中2-3次,眼見身體愈來愈差。
身邊個個話今年d病菌勁過封果3年。
我都係防疫能。
屋企人仲未中
我中個隻好weak
你追故睇吓
我全家中晒啦,係香港weak d,北方勁d,入肺果隻。
中左乙型 醫生開左特敏福 想問副作用大唔大
仆街老母初二病到今日 咳到聲都變埋個種
老豆自自然然都中左招 但無佢咁嚴重 有咳但聲無咩野
到尋晚開始我都有啲喉嚨痛 今朝起身再嚴重左
中covid定係咩?
病左有冇戴口罩?惹晒俾屋企人
快啲睇醫生。
係咁亁咳 咳到訓唔到可以點算
食咗啲成藥止咳藥好少少但都仲係係咁咳
坐直訓
仆街武漢肺炎 而家先黎中
我仲點練跑丫
我10公里要45分內丫
仆街
星期一tutorial個presenter中左幾日唔撚睇醫生
今朝先通知Prof話佢中左covid
成班12個人已經有兩三個開始燒緊
下星期仲有paper要交 正仆街
想問大家flu b 幾時先好返同退燒 高燒四日都未退 已經食左2日特敏福
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞