傷風/流感/Covid RAT+ve/確診圍爐區(164)

874 回覆
11 Like 4 Dislike
D人好PK, 咳又唔掩口
呢次好似陽好多日, 散播得快D
我九日先陰
covid 唔敢講但流感一定防到
早幾年有口罩令 流感感染率極低 2023年頭一解除左就開始狂升

以前個個都識病左要戴口罩
宜家好多人早幾年戴口罩戴到驚好抗拒 咳到甩肺都唔肯戴
宜家啲人覺得唔戴好型 明明病左狂咳都唔戴
見人戴就話人防疫撚
最新監測數據顯示,過去一周 2019 冠狀病毒病的活躍程度有所上升。
香港自一月初踏入冬季流感季節。最新監測數據顯示,流感病毒檢測陽性比率較前一周上升,而流感相關入院率仍高於基線水平。
https://www.chp.gov.hk/files/pdf/covid_flux_week7_22_2_2024_chi.pdf
講真
呢排天氣唔凍
而家爆升
我覺得好難唔關大陸人事
未撚見過佢哋戴口罩
一放假就落嚟播毒
口罩令果3年我冇乜感冒,腸胃炎都冇乜。
一除口罩又反彈晒啲流感,各種上呼吸道病。

有趣事想share,事原呢今日有事要北上,做完野之後我媽話想剪髮,是旦去一間salon,一入去 d員工成個肺癆鬼咁,唔戴口罩之餘,洗頭個職員同個客邊洗頭邊咳,d口水噴晒落個客,個客都冇反應又唔出聲照俾佢洗,見咁恐怖即刻拉我阿媽走。
梗係關大劣人事啦,今日一上去周圍肺癆鬼唔帶口罩,豪邁咁咳,即刻走人,咳果d全部唔戴口罩。
我食飯仲要俾隔離枱香港人笑我戴口罩,大陸人又笑,我心諗關你地叉事咩。
感冒好返好多
但仲有好多黃綠色痰
點搞
有食上面Ching 介紹duro truss
幾好用
食咗3-4 day
而家都有少少
最多淺黃同稀好多
咁你有睇醫生嗎?
其實係咪會自己好架㗎呢?我睇咗成個幾月中醫都仲未好返 都仲係每日wing wing 下🥲
我最近出去曬下太陽同做運動,覺得個人舒服左好多
屌中完手足口又中covid

不過今次covid 近乎無乜徵狀 純粹鼻水同埋間竭性聞唔到野 但維持左成個星期
出疹你似中手足口多d
加油啊 比呢個流感搞到傷咗好多元氣咁
但係你瞓得好唔好㗎?
麻麻地 起碼都醒幾次
前幾日中左流感而家好返啲,但係而加變左無味覺嗅覺。有冇人都係咁冇晒味覺嗅覺人生好灰,唔知幾時會好返
無嗅覺味覺係攻擊個腦神經系統,可以食抗發炎既食物,薑黃粉,魚油丸,試下得唔得。
有d人幾個月,一年先會恢復。
中咗流感 喉嚨腫到吞口水都痛 睇咗醫生淨係比一般感冒藥 有冇ching介紹邊隻藥會好少少
我食緊橙樹化痰素+中藥
但都係清唔晒啲痰
究竟依家普通傷風感冒都變成咩菌
呢次病冇食橙+中藥
比唔到comment
可以試吓我個隻$60-70
有冇睇醫生?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞