傷風/流感/Covid RAT+ve/確診圍爐區(164)

874 回覆
11 Like 4 Dislike
咳加全身無力,周身肌肉痛加頭暈,想兩日返返工,唔知好返未,唔返唔得,返又驚做錯野
sorry淨係聽過smell training冇聽過taste training,但我諗都大同小異,比啲時間身體恢復,要有充足嘅營養同休息,多啲試下唔同味道嘅嘢
下?你屋企人年紀大嗎?
有聽過癲癇,燒壞神經吧。
發冷=俾病毒打緊
發熱=免疫系統打緊啲毒

著多啲衫整熱啲個人,狂啪維c,提高體溫殺毒
會恢復既,唔洗擔心。
多食抗氧化食物,可以食薑黃粉。
而家好D, 又剩低痰咳,夜晚久唔久咳醒.....
之前未試過維c
睇醫生都係比普通感冒藥我,係咪後生仔都唔比新冠藥?唔使食隻新冠藥都好得返,有無話食左真係好得快D?
Covid係病毒,會傷神經系統,大腦,心肺心臟功能,我地開關先一年,之後更多奇奇怪怪既病大家會諗唔到。
所以身體健康既人,要活在當下。
有啲人話中左係感冒好少事,冇事係佢好彩,唔好彩既人受梗苦,冇新聞報出來冇人知姐。
希望你表哥早日康復
你哋條舌頭會唔會好乾
我喉嚨痛到食普通感冒藥都壓唔住
醫生開埋抗生素
我見其他人拎既藥 都係差唔多
收鼻水 止咳化痰 消炎止痛 退燒 抗生素
有無人中左之後 係咁生飛滋同暗瘡
圍住條頸 生左幾粒大瘡
抗生素只可以殺菌,殺唔到病毒。個醫生都係開前幾樣比我,都係止病徵。
一律後生唔會俾。問題好返有冇後遺症之類,食特效藥係醫唔到後遺症,隻藥會有副作用。
只係會快啲轉一條線。
我有丫,生到成面都係,d人問我係咪食熱氣野,好無言。
係殺唔到病毒,但唔會開特效藥俾你,只能夠開抗生素,遲早大家食到有抗藥性。
已經日日剩係食粥同飲水
隻菌真係好鬼毒
我都係咁 食到有抗藥性 但都係壓唔住d綠痰
我好似係一般感冒,做咗快測,冇新冠同甲型流感,應該係近排啲仆街天氣,又凍又熱轉變太快

但係我主要想問大家,咩感冒都好,有冇量心跳同血壓?點解我兩樣都偏高
如果唔想惹到小朋友就隔離 covid毒性同傳染性冇弱到
人的體溫每升高一度,心跳就會增加10~15下。 若平時體溫在37度時,心跳為80下;那麼體溫在38度時,心跳就會變成90~95下。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞