傷風/流感/Covid RAT+ve/確診圍爐區(164)

874 回覆
11 Like 4 Dislike
我已經一直都keep住戴口罩
真係唔知咩菌咩毒
之前個人虧緊有限都未試過咁短時間內病幾次
有無睇中醫調理下
或者補充多啲維他命c增加抵抗力
二次中covid
免費加強劑
成日好似訓極都唔夠
donki噴鼻個隻 噴一下 等幾min 成個鼻就通哂
口罩防唔到甲流covid,搭車戴N95,見到病鬼彈開。
食vitamin D3, C
都有去睇中醫飲中藥調理下但個人都係虧
維他命C冇食
中左covid
請教下開藥係咪同感冒果d 差唔多
睇完醫生先走去驗 RAT
係 都係退燒收鼻水消炎同胃藥
啱啱睇完
係咪老人先會開特效藥?
大陸好似P 記藥賣....1700人仔
或者長期病患都會開
有無人中流感,食左2日退燒藥退左燒,突然又燒番
係會再燒
代表啲菌未死,你身體同佢搏鬥緊
如果唔係好高燒,38樓下,建議可以唔洗食咁密退燒藥,由得身體同隻菌打下先(因為身體發熱係可以殺死啲菌)頂唔順先食退燒藥
一向都有戴
但食飯/搭車/親人避唔到
搭車戴N95,屋企人有病都係戴口罩,唯有係咁。
飯局我問冇人病左我先去。
不過通勝有講呢20年,中國人多病痛。。
屋企病果個唔生性, 唔戴口罩周圍咳....好難避
你戴口罩,去廁所前噴酒精消毒,洗手,分開食飯,自己係病。
俾人惹到係自己受苦,冇人可憐自己。
零針中第二次新冠 又係唔知邊度惹翻嚟身邊都冇人中
喉嚨痛就未有但一嚟就高燒 好辛苦
最新監測數據顯示,本地 2019 冠狀病毒病活躍程度有輕微上升。
變異病毒株的監測方面,JN.1 已成爲最流行的變異病毒株。

香港自一月初踏入冬季流感季節。最新監測數據顯示,流感病毒檢測陽性比率較前一周上升,而流感相關入院率仍高於基線水平。
https://www.chp.gov.hk/files/pdf/covid_flux_week6_15_2_2024_chi.pdf

唔舒服就請病假 唔好死頂
要做黎生強烈建議戴返個高質素口罩
請病假可以考慮私家診所/網上會診 減輕公立醫院診所壓力 節省自己時間

市面上有三合一RAT
- SARS-CoV-2 嚴重急性呼吸綜合症冠狀病毒2 —> Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) 2019冠狀病毒病
- Influenza A viruses 甲型流感病毒
- Influenza B viruses 乙型流感病毒

四合一
+ Respiratory syncytial virus (RSV) 呼吸道合胞病毒

五合一
+ Adenovirus 腺病毒

六合一
+ Mycoplasma pneumoniae 肺炎支原體

可以喺網購平台買,最近多間實體商店亦都開始入貨

最尾第幾日先退?
第6日
冇屙嘔係咪好大機會唔會武肺/流感
但係呢兩日都間歇性發燒:發冷+全身冇力+肌肉酸痛

但係冇發燒就唔會有上面癥狀

而家淨係鼻塞+好多頑痰keep住37度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞