傷風/流感/Covid RAT+ve/確診圍爐區(164)

874 回覆
11 Like 4 Dislike
H1 系流感百分比急升
中完又中完又中
搞到身體好差
究竟係咪要繼續戴罩戴到死為止先會唔中

戴咗罩真係無再中過
唔想再中呀屌
眼見身邊朋友除咗唔戴,成日病。。。
見到佢哋都辛苦,一個仲入醫院。。
lm
一唔戴口罩就好易病
到底幾時先返返去以前咁
以前一年都唔病一次
而家就兩個月病一次
仲要好難好返
咳到甩肺
有冇人最近中covid但係病情奇奇怪怪
星期二發低燒
星期三冇燒但係多鼻水
星期四接近好返咁
星期五夜晚又發返燒
星期六keep住低燒
咁搞法成個禮拜都攰到傻
我頭個幾星期都間唔時低燒,keep住喉嚨痛,但又得一條線,中間有兩日好似就黎好番咁
呢幾日又燒番上38點幾度,繼續喉嚨痛,多鼻水,先出到第二條線,唔知仲要玩幾耐。。
想問大家而家中covid係自己搵panadol食定睇醫生,佢地會開d咩藥,有效d?
早兩年中果時冇醫生睇,靠食panadol好番,唔知而家係點
有朋友去私家醫院睇,開特效藥。
普通診所開感冒藥咋,食左唔好再翻睇開抗生素。
病情拖長左。。。我有個親戚足足病左2個禮拜睇幾次醫生,宜家仲有後遺症未好返。
一咳就咳幾個月
日日食咳水只係咳得輕微左
冇哂胃口食野就黎咳到抑鬱
噴betadine舒緩到喉嚨痛,用漱口水漱口。
食龍角散對吞刀片完全無用。
有冇用其他方法止咳?
試下徳盛行蛇膽川貝液,戒口。
有冇人中完covid之後會成日都覺得暈暈地
1月初中完流感/covid之後 個人wing左差唔多兩個月

一月中嗰陣以為好返 點知一做運動 (打波/踢波),個人wing到仆街

之後去到2月尾3月頭唔知點解開始好返,做運動都無事。不過而家個人好似間唔中都會浮浮地 尤其個人攰/唔夠訓嗰陣
有冇睇下中醫調理下
又或者食D 營養補充品

呢2日徘徊喺發燒同唔發燒邊緣
37.4 37.5 37.6成個人都好攰
但又冇其他症狀究竟咩事
有呀係飄下飄下但唔會真係暈個隻
開頭有少少 之後無
一樣 病完個人飄下飄下咁。嗰陣去醫院睇門診,點知個醫生話佢都唔知點解 係咁叫我做body check

之後無理 過一排就開始慢慢好轉
變番一條線,但仲係喉嚨痛同好多鼻涕鼻塞
我 食咩痾咩不過唔係keep住肚痛,但總之去親廁所都係痾。。
屌你老味解左口罩令都無除過罩
呢個星期諗住吸收下新鮮空氣除左佢
依家燒左3日
人口控制公司又做嘢
近期疫情嚴重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞