傷風/流感/Covid RAT+ve/確診圍爐區(164)

874 回覆
11 Like 4 Dislike
https://www.chp.gov.hk/files/pdf/covid_flux_week9_7_3_2024_chi.pdf

活躍程度同上個禮拜差唔多 希望已peak
我過左2個月後先好返。
鬼國變種病毒。。。
但綠痰走落個肺就麻煩。。
之前都有清中流感/covid 去睇醫生 血壓高過平時

不過最後都係唔知點解
你上一轉小紅書睇下幾多人中招,日日咁多人上上落落,根本冇低峰過。
屋企人中左covid
話D同事叫佢食新一代感冒藥
有冇人知咩黎
醫生開?定係出面買到?
有冇個名
點解寧願信小紅書都唔信科學統計數字 algorithm覺得你鍾意睇中招相關內容咪係咁feed翻啲人中招比你
依家確診數字確實唔夠11 12月低 但都低過2022年尾同上年5月嗰兩波好多
個牌子名叫新一代
我星期日中左,人生第一次中,經歷左𠝹喉嚨嘅痛,鮮綠色痰,肚屙,到今日第六日仍然係38.9 度,好辛苦,又冇胃口。已經狂飲水,但係d 尿勁黃。

利申:食左個三日療程抗生素,暫時降決左喉嚨問題。
上年5月果一波係多,之後係少左d,跟住冬天放長假又高返。
我意思話上面冇低峰過,唔係講香港。
咳得好特別
覺得自己中咗
有無人食維c 會肚痛, 我前年中過一日一杯維C片
柯到仆街

有冇人食過
燒39.6
醫生開左感冒藥
如果檢測完流感兩條線可以返去拎特敏福
檢測完俾佢睇話係腺病毒 無藥開到俾我
話會發多幾日燒

頭一日乾咳 手軟腳軟 發燒 無鼻水無痰
去到夜晚開始燒 頭痛 紅眼
食左兩日paxlovid
個口苦到仆街
咳少咗 但突然有胃氣 咁多年都未試過 一路谷住谷住 唔知關唔關啲藥事
Coldotapp-N Capsule contains Bromhexine Hydrochloride, Caffeine, Chlorphenamine Maleate, Lysozyme Hydrochloride, Noscapine, Paracetamol and Phenylephrine Hydrochloride as active ingredients.

退燒+消炎+止鼻水+化痰
感冒後仲係咳,有時黃綠色,夜晚亦有時咳醒幾下,都唔知睇唔睇好
係 仲有時 feel到條氣管 有d發炎咁慶一慶
但係去照肺又無事
同食panadol係咪冇分別
今日發覺味覺變弱
全能版panadol
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞