傷風/流感/Covid RAT+ve/確診圍爐區(164)

950 回覆
13 Like 5 Dislike
第一次中COVID
必理痛一退就燒返上38 上禮拜二到依家呢刻都係咁 扁桃腺發炎一堆白點
想去診所睇醫生,但COVID引起既扁桃腺發炎好似開抗生素都冇用
點搞,必理痛已經食咗兩三排
快啲睇醫生食抗生素,我就係忍唔到去睇,食完3日即刻消左腫,消完腫仲要咳左成個月。。。
痰咳左三個星期都未好返 抗生素 咳藥化痰藥中藥都食過
流感病毒陽性百分比(15.15%)高於 9.21%的
基線水平,及高於前一周錄得的 14.55% (圖 2.2)。

好返十日好又病過
真係屌佢老母
想問宜家係咪冇戴口罩,出街搭車被人傳染左?
比屋企人惹到,距離上一次中一年半, 依家全身酸痛
餐廳埋單,唔帶口罩俾個坐收銀位阿嬸對住我狂咳惹到
準到我一行過去就咳 咳到咁都唔帶口罩
依家全身冇力頭痛加發燒
呢啲惹到冇仇報,下次食飯小心啲,你有戴口罩起碼擋一擋。
2nd round day2,淨係day1晚啪左一粒paracetamol+食維他命c d zinc,overall個狀態好返好多,但鼻水+失眠 琴晚淨係訓咗四粒鐘 今日白天成日都好精神 依家又訓唔到

中左係會失眠,Jn.1特徵之一。
仲有無病徵
冇啦
係頭一兩日有喉嚨痛同低燒
但到今日一直都仲係兩條線
中完之後keep喉嚨痛唔斷尾,成個幾月,變左慢性咽喉炎,唔知係咪新長冠,灰左。。
中咗?
我上年 8 月喉嚨發炎都咳咗一個半月,但係唔中 COVID,係噉食消炎酵素、幸福百咳素、Ibuprofen、川貝枇杷膏,食埋政府轉咗三隻咳水
煲魚腥草,消炎。
有咩病徵?
好似中左普通傷風,好快好番
我食咗4 款街症咳水
2 款抗生素
2 款收鼻水
最後街症開咗氣管藥, 好似好咗啲
但啲痰咳極都仲有
星期四晚開始喉嚨痛
星期五下晝開始成身唔舒服,夜晚發燒,食咗布洛芬
星期六朝早退咗燒,但係喉嚨仲係痛緊,買咗消炎酵素食都冇用
噚晚有啲流鼻水,快測至知中咗
今日睇醫生,淨係畀咗一日 SL,同埋收鼻水藥、咳藥水、布洛芬、胃藥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞