結咗婚生咗仔 人生就好似定格了

496 回覆
986 Like 237 Dislike
係呀 依家好佩服d幼教miss可以長時間keep住正能量
Here,我仔4歲幾,但我仲未適應。
好多連登仔話生前都預咗。我知係預咗,但預咗唔等於會好受。等於女人生仔預咗會痛,但預咗會痛唔代表生果陣唔會痛囉。然後當同人講生仔好痛果陣,啲人就話你生得就預咗啦 喂,係咪圍下爐,渲泄下都唔得先
以我周圍嘅經歷,真係想照顧老人家嘅仔女好少
一係兄弟姊妹互相推黎推去照顧嘅責任
一係俾說話老人家聽,叫佢去老人院
冇錢嘅老人家仲慘,同仔女住同寄人籬下冇分別
有錢嘅老人家D仔女會候住佢身家
基本上你係用幾十年換取一個未知嘅結果,仔女唔生性你係咪浪費左幾十年?
依家唔生仔嘅人咁多,未來必然有人諗養老嘅生意
已經唔係鍾唔鍾意既問題
你好鍾意打機 但叫你打一隻game日日打足幾年 都唔會頂得順
我本行都要比好多正能量啲客,所以返到屋企有時真係好攰好想靜下,不過宜家係每日返屋企都要將本身冇晒嘅正能量透支埋俾個仔,搞到個人愈來愈預負
答案係咩?
其實又冇特別鍾意。
老婆(個陣仲未結婚)話有咗個陣 ,我驚到唔識應佢
坦白講有時我都會不其然咁諗
如果我冇生仔 以我宜家收入 生活一定好輕鬆 想食乜買乜去邊玩幾乎可以完全唔洗諗
但睇住小朋友成長其實都係另一種開心黎

同埋最主要係人生冇得番轉頭唔好諗咁多 向前看啦
香港老婆奴現象先係咁 我有日本朋友生咗仔一樣會放工約老死飲酒
返完工好攰 。 個女話想玩扮靚靚 我都要收埋部電腦,同佢玩。 有時個女仲要話我 (咁懶架 成日都要訓覺)
4歲幾 跟住兩年後升小學 追工課追學習進度
生兩個好多支出呀
又要換樓3房

一個就勁輕鬆
其實有冇朋友同有冇家庭係2件事,又要返工又要顧頭家唔代表冇朋友,有冇朋友其實講緣份,冇朋友唔代表你份人一定好差,小朋友未必會陪你一世,但到老咗時有樣嘢心掛住,生活有啲漣漪就冇死得咁快囉可能我奴性底,希望長命啲就可以照顧個仔耐啲,出錢出力又好,教佢做人道理又好,等佢一生人少啲困難嘅時間,講真做咗人咁耐就知男人過咗30甚至40都可以好低B好唔識為自己打算,想幫佢護航多一陣
莫講話四十歲,三十歲開始已經唔到你唔認老。
人地廿幾歲飲足成晚都冇事,你飲得兩杯12點已經開始眼瞓。
覺得自己仲算後生貪玩,但係拍埋去班00後明顯成個vibe都唔同,呢啲野冇得呃。
當然,如果樓主真係可以遊戲人生嘅人,呢啲問題一律唔係問題。不過佢係咁嘅話就唔會開呢個post啦。

世事無完美,每個人都有各自開心同唔開心嘅地方。
樓主羨慕人地單身自由,想做乜都得;人地又何嘗唔羨慕樓主有家庭溫暖,返到屋企唔使望住四幅牆發呆。
其實講到尾都係太習慣現有生活覺得隔離飯香。
樓主見悶應該抽返啲時間出黎培養一兩樣興趣,打機/運動/影相都好,甚至間中自己去個短trip(唔好話行唔開,你唔係住戰亂地區,你屋企唔會冇咗你幾日就出事嘅),唔好成日只圍住頭家轉,享受完me time再望返老婆仔女自然會感受到家庭樂。
生左就唔好諗咁多啦巴打
梗係唔算
我啲生左b嘅朋友日日哂b 洗我板
你就話冇街出幸福指數下降
咁你要反思你人生追求啲咩
離婚啦
咁咪唔好生
生之前都諗好哂考慮好哂先生架ma
生多件囉
Yup 樓爆 但要諗多一間房俾佢地 又要繼續高息供樓 仲要再儲多一筆諗換房
意外懷孕
生過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞