結咗婚生咗仔 人生就好似定格了

496 回覆
986 Like 237 Dislike
傻閪
咁你唔錫隻雞咪得
個套屌緊隻雞姐,你乾淨既
大咗就唔同父母玩架啦
係咪後悔?
係咪想拋妻棄子?
總括而言
你就係一個人講咩你就做咩嘅白癡
common呢個又真
我話你知 你錯了

另一半好與壞 係會直接影響你會唔會後悔結婚生仔。

我另一半稱唔上神隊友,但算係人,唔係豬。

有時湊到好忟,扔俾佢放自己2,3個鐘break, 我係100%放心。變左可以charge 夠電,再黎過。

如果我另一半不聞不問,我諗真係會後悔到仆街
拎個平衡既者 我老婆都有me time, 佢有節目咪我湊囉
我有個同事生左仔三年都無入過戲院 長遠黎講攪唔掂喎
有。

生之前 最好鉅細無遺咁同另一半傾 育兒方針

邊個湊,去邊度坐月,人奶定奶粉,愉快學習定谷,移唔移民,買唔買保險

總之 愈詳細愈好。如果發現太多位,達成唔到共識,最好唔好生
好中

好似岩岩先掌握餵奶,呢頭已經要學加固,根本追唔切
其實呢D好睇人對時間規劃同執行能力,當然有無老豆老母幫手都好緊要。

有朋友生三件,仲得閒同我地踢波做gym,一兩個星期約下食飯,亦都有朋友一件都無,結完婚就日日叫住好忙無時間做其他野

有D人覺得時間唔夠,會去規劃點做樣用盡時間,尋求進步。有D人覺得人生到咗呢個階段,都叫上咗岸差唔多打爆機,唔想再進步,咪窮忙一世。
其實講到尾你未準備好負責任啫
唔好講到生仔就人生定格咁

雖然生咗仔照顧佢成人係會佔用你人生部分時間
但係我覺得家庭俾到人嘅感覺都係獨一無二
前提你要識教
你喺連登講一定一大堆人話點解要結婚點解要生仔

人各有志你想點我控制唔到,但你都唔好judge人結婚生仔

另外你應該係結婚生仔冇幾耐,到你人再大啲你就知你其實好多時間做想做嘅嘢
認同
好想知佢大過係咩樣
但係依家又好可愛好搞笑好鍾意痴住你
唔想佢咁快大
好矛盾
有無諗過一堆人連女都溝唔到
結咗婚叫吓雞未算
仲溝咩女
m
我明呀,做gym都要等個B瞓咗凌晨一點先去得
生唔生你人生都係咁無聊㗎啦
所以只會返PT
或者做freelance
關結緍咩事 反而係個老婆on9多啲
咁都結緍咁你抵死姐 結緍生活好唔好真係好睇隊友,遇到豬隊友做乜都死
珍惜下仔女其實大得好返,家庭樂都係樂趣黎,好多人中年就算冇結婚生仔都冇野玩冇人約,仲撚孤獨
唔生小朋友都會慢慢疏遠架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞