結咗婚生咗仔 人生就好似定格了

496 回覆
986 Like 237 Dislike
佢連老婆都唔滿意
成班朋友差唔多時間生,照一齊玩係多左3,4個細路
所以如果大家真心FRIEND底 點會話變梳
上黎食個飯 玩下隻B/仔女 乘機吹下水
你講個隻直頭可以FAMILIES TRIP
唔生一日到黑要在意別人眼光,為咗交配要扮靚扮型扮大隻扮藝術,一樣綁手綁腳。
興趣班年年加價
仲要唔止學得一樣

一般朋友都係話去到小學先至會出返嚟做嘢
好彩我唔會生
樓主太多fantasy, 冇就羨慕人,覺悟唔夠。如果真心朋友有心keep係一定keep到,只係時間管理問題。
有冇諗過你啲朋友想唔想同啲細路玩
而家每次上朋友屋企就係幫佢哋手放電
有時約三四個朋友出街食飯
又突然話要帶埋個仔
根本傾唔撚到計
你自己唔識分配時間啫
好多同事有細路一樣可以同我哋出去玩
佢唔識得知足
知唔知自己講緊乜
唔生又點會為交配
而且生咗啲女人俾個細路摧殘快十年咁
咁撚鍾意生你咪生飽佢
結埋婚生埋仔都係咁諗
仲未想定落嚟仲想周圍玩 當自己仲係後生仔咩
有咗自己家庭就應該負返個責任
唔想負責任唔想定就唔好同人結婚生仔
比多條路佢諗下咁解
樓主
我覺得你最大嘅問題係唔為自己嘅選擇負責任
你言辭間總係有少少被人逼咗做某d重大選擇嘅感覺
唔好好思考,半將半就結婚生仔,呢d全部都係你有份做成
不過唔需要怨恨
面對人生,我覺得態度比起處境重要
可以做到嘅嘢就去做
無生後悔點都好過生咗出嚟先後悔啊
我覺得樓主又唔洗咁灰, 苦樂全在主觀的心, 不在客觀的事
咁結左婚生左仔, 人生係去左另一個階段嘛, 唔同係正常, 未同仔女一齊成長
做左爸媽生活都可以照舊精彩
你可以照玩, 帶埋仔女去未得囉, 玩d 野內容唔同左姐

你enjoy 同人飲野傾計, 未約其他家長飲茶傾下湊仔經
想做義工, 親子義工活動多到你唔知做邊樣好
親子旅行又係另一種玩法

Heraclitus 都話 change is the only constant
諗番轉頭無意思
仔都生左, 不如諗下點過得開心d
未生都已經定左格🥲
關咩事呀,其實投胎果下已經定格。
投錯胎 去左 綜援劏房戶 ,公屋窮撚
其實都已經可以 蓋棺定案。

如果你好彩投左去個 中產 或 高產 家庭 就緊係唔同玩法
我都捱左十年先有7皮野.....,但係一比人炒就跳樓......
好似永遠都壓力存在...
人生就係不斷面對挑戰 冇後悔藥食
乜都有辣有唔辣邊有可能兩全其美 做左就唔好諗咁多

呢個就係我對後輩既忠告
生唔生仔呢個問題其實同食唔食芫茜一樣
有人鍾意有人唔鍾意,冇絕對嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞