結咗婚生咗仔 人生就好似定格了

496 回覆
986 Like 237 Dislike
你都傻嘅,你結唔結啲友情都會 fade out 㗎啦
到你40歲個陣,你而家啲 friend 都係有啲返工、有啲結婚生仔、有啲移民、有啲識咗新朋友,最後你都係得返自己

有時唔係你想唔想keep, 而係人地都有佢地生活
我都有諗過唔結婚係咪都會咁 但我睇返d同事 未結婚嘅同結咗婚嘅 個朋友圈真係差好遠 甚至我d大學同學 一樣年紀啦 結咗婚嘅Ig 有小朋友嘅Ig 同單身嘅Ig 我會想過單身嘅 Ig show出黎 嘅生活
所以你諗住4、50歲都仲出嚟蒲?
如果唔結婚 單身到4,50歲我應該可以提早退休 去下旅行 去join d 國際性義工去下其他地方做d有義意嘅野 我嘅concept 去到6-70 妹下妹下 我已經會想死
咁呢樣嘢結咗婚又真係比較難做到
既然你有呢個目標,你衡量過得失ok 就去囉
又冇話一定要結婚嘅,有啲人中年都可以一支公做鑽石王老五,只係比較少見啫
叫雞啦仲諗
Ching 我已經結咁婚有埋仔女 我只係想係連登開post 排解下情緒
叫雞咪最多一個鐘 反而生咗我更加唔會想叫雞 唔想用錫過雞嘅嘴錫d仔女 有潔癖
唔係生之前已經預計到?
既然生咗咪做返爸爸應有嘅責任
搵吓有同經驗嘅人分享吓
其實我都想 有冇連登仔做咗人老豆都未適應到心態轉變。交流下 係咪我嘅期望應該要調教下
你搞掂以下呢堆再諗啦

引用返之前某會員:

你不如諗下:

1. 星期六/日要個個星期出去打卡,夏天熱到濕晒都要去陪笑

2. 一半機會支撐起頭家既責任落晒你一個人身上

3. 做仔有阿媽幫手洗衫煮飯,同居就你做晒,然後條女就IG po 相俾人睇男朋友煮飯好sweet 好錫自己,當你狗咁撚

4. 熱戀期多數可以扑扑,然後過左頭三個月之後就開始m 到,頭痛,無心情,你唔尊重我

5. 見到人地個B 就話好想幫你生仔,實際生完半夜沖奶粉換屎片全部係你,就算媽媽做返,就高機率話我唔想錯過同BB 既成長階段然後做全職媽媽,之後就開始係IG 度PO 全職媽媽有幾偉大

6. 每年旅行次數唔可以少過的塑膠姊妹,唔係點解同你一齊仲衰過做女果陣

7. BB 野一定人有我有,「自己有能力」果陣一定要俾最好個BB,然後又逼佢weekend 學呢樣果樣,明明自己除左mirror 之外天文地理政治文學無樣拎得出黎,課外活動唔係爸爸早起身帶佢返就係工人做

到時係好彩「仲有」老婆 而唔係「得返」老婆

前提係好老婆
根本呢啲野你睇人好 人睇你好
樓主覺得單身爽 自由自在 可以成日同朋友見
但單身幾十年嘅 何嘗唔會覺得樓主有老婆仔女 親情愛情都有 幸福到一個點
真 呢啲情況一支公咪仲灰
冇老婆仔女
返到屋企想搵個人講野都難

洗係自己小朋友到唔算洗係自己到?
我諗如果唔係我頂唔順離婚 女方應該唔會 屋企9成開支都係我出 家頭細務我老母過黎幫手 佢就係個d覺得人一世就係應該結婚生仔咁過嘅人 但又懶 將來錢銀發展都係我嘅責任 因為我係男人 但女人個part佢又懶 好似搵學校 就搵間近架啦 興趣班 搵老豆俾錢啦
你要諗下點解你既幸福指數唔係來自老婆仔女
你知道女方係咁嘅人都娶
其實冇野好講 而家咪承受返個後果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞