結咗婚生咗仔 人生就好似定格了

496 回覆
986 Like 237 Dislike
你理解力係咪有問題?

我個重點係:
樓主本身收入算高, 對比一般人有較大嘅自由/空間去做任性嘅嘢, 而樓主亦因為中出呢個行為, 而要負上依家呢個責任, 包括佢面對緊嘅困境, 例如: 失去自由時間/ 無乜機會同朋友見面/ 老婆低收入幫唔到手,無所事事, 無學識, 興趣同價值觀唔同 etc ..

果堆較為通俗嘅任性, 係我見識過一啲有錢人嘅操作例子, 但我無講過有錢人一定要咁做, 亦無講呢個係我嘅價值觀 or 我同意呢個操作方式, 唔知你係邊到聯想到呢個係我個價值觀?

樓主承擔咗個負責任, 失去咗呢啲自由 (都係果句, 通俗例子嚟, 唔代替代有錢要咁做) 為自己行為彌補過失, 正正乎合負責任嘅定義.

你又無啦啦走出嚟同我嘈, 要為負責任分唔同等級, 中出嘅負責叫一般人標準, 咁同我表達嘅負責任有乜嘢衝突? 我重點係講緊佢嘅犠牲同付出, 你又走嚟同我嘈標準唔知做乜鬼

我個道德標準咪講咗扑嘢要戴套, 你係文盲定眼盲?
你個標準仲停留喺中出有咗要結緍, 真係痴撚線 道德標準 set 到咁低仲話返人地轉頭

之後又無啦啦係到曲線讚自己高收入, 又唔玩女人做乜春 知你又叻又勁, 道德標準又高, 直頭聖人tim
btw 我都成日頒唔同獎俾我4歲個仔 頒埋獎俾你又點話
屙屎屙耐d 都比人敲門口

都係 要諗下搵多d興趣 滑翔傘個d都應該幾啱我
只不過我使係自己身上嘅錢成日都會諗過度過先。
想留返多d錢係身 始終一家大細嘅開支都要諗,好多野啱啱起步 前個幾年用咗唔少錢 可見嘅將來都預計到需要一大筆錢
我覺得自己處理返個後果就叫負責任
戴套最低成本,無論自身健康定金錢定社會成本都係最低
肯落都係負返自己想中出唔想生嘅責任
唔係淨係講男
條女唔生得又唔食事前,明知生理結構上男嘅一定唔傷身都俾人中出
要傷自己身落仔都叫承擔返後果

如果落仔係執手尾
生出嚟要養咪又係一種手尾

幾多人又講靈嬰乜乜柒柒嚟阻人落仔啦
你話佢哋死咗好過,但又阻止唔到佢哋生仔,又無助佢哋落仔,又做唔到任何嘢令佢哋死
咪即係廢噏

我嘅意見係任何人肯付出成本處理後果已經好負責任
即係你講嘅執手尾就係負責任
你認證嘅責任高級啲就唔係手尾咩
戇鳩
你個價值觀都痴撚線

呢個世界咩人都有
就算未結婚未生仔,你個人定格,人生都係定格架啦

有伴侶,未婚,你去flirt女,人格都有問題,行為上出軌
結咗婚,你想去Flirt女,正常女,就算你未結婚、知你拍緊拖,都唔會比你Flirt。你哩啲人有哩啲諗法,遲早婚外情,結咗婚係度呻無女溝,做你老婆都幾悲哀。

講以前未結婚啲兄弟會出嚟飲嘢會同你玩,因為佢哋搵你攝時間姐,on9仔。

做你啲仔女都好慘,個老竇咁撚柒悶,個腦淨係諗埋啲無謂嘢,然後遲早因為北菇雞主動送上門比你溝,同老婆會因為大陸女人成日嘈。

啲仔女會不安,將來對愛情冇信心,或者會形成自卑性格,傷害下一代。就算仔女識諗,將來都唔會真心孝順你。

毒撚狗公死柒頭!
你都戇撚鳩鳩價值觀 你呢啲叫強詞奪理

「任何人肯付出成本處理後果已經好負責任」

蔡天鳳老公殺完人想俾錢著草真係好撚負責任啊 船飛成本幾撚高

你連負責任咩意思都唔死就收皮啦
著草對比係男嗰個畀錢落仔拍拍籮柚走喎
實際落仔成本喺女方嗰邊
男只可以喺照顧返傷咗身嘅女方呢樣嘢付出成本
你係咪搞錯啲咩
淨係結咗婚都仲算有啲自由
生埋仔先真係乜都無哂

每日任務係救隊友
好大壓力
離婚,去外國,展開新一章,人生仲有得揀
由你決定跟從社會標準一套黎行 你人生已經定格
有無搵人幫幫手?
好快佢就大個嫁喇 頂住呀
係咪男仔黎??
咁爸爸真係好攰嘛~
"... 生咗小朋友 個幸福指數就會跌 ..."

講果個係負面廢物
只睇反面野,完全唔睇正面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞