結咗婚生咗仔 人生就好似定格了

496 回覆
986 Like 237 Dislike
你個 d 朋友係不負責任嘅仆街

樓主只係被迫承受返佢做錯事嘅後果

佢開呢個 post 圍爐就係表達緊被迫負責任嘅不滿

呢 d 唔係叫負責任嘅男人

只係基本一個人應該做嘅事

標準真係唔好 set 咁低 ...
人就係咁 好唔滿意現狀好唔掂嘅時候就係咁多幻想
比你行單身到40幾歲條路喇 到時望到人地ig有老婆好恩愛 平時有老婆關心同照顧 然後你溝黎溝去都係臭雞 無人愛你 你可能到時又好後悔想當年無娶今日呢個好愛你嘅人
幼稚性格 淨係識睇人好
正皮標題,但內文智撚障
明知嘅事
連登一早就唔係毒撚forum
又organic 又 no hormone
送錢畀人洗
我地以前咪又係食啲垃圾大
有咩機緣功合先搵到
放棄係要放棄幾年,甚至十年,好彩既就係小朋友同你同一興趣
我識人有老婆仔女
都可以三十幾歲自己辭工去世界各地流浪一年
得唔得睇你同伴侶傾唔傾得掂啫
未玩夠千祈唔好結婚生仔
而玩夠嘅定義因人而異
我反而好enjoy啲同事唔搵我出去飲嘢
慳返啲時間應酬
次次唔想招呼佢地就話要湊仔交人
反而可以多d me time做吓gym打吓機
而我都幾享受湊小朋友
不過你講得冇錯
結咗婚生咗仔人生的確係定格
但係每日花天酒地應酬同事朋友 吃喝玩樂同周圍旅行何嘗唔係另一種定格
只不過係你享受邊一種定格
我我覺得唯一最大唔同係commitment
朋友同事可以Hi Bye 但係老婆仔女就唔係可以話唔要就唔要
明明自己唔想生就内射 關個女人咩事
樓主唔想生就負責仁啲啦好心
條女想生 但生左又要老公幫手
有啲就為興趣,話咩bb好得意,自己想生返個;

True
時代進步左點可以用番以前標準去生活
加上我又唔係比唔起 我真係唔會比個仔食果啲佳寶萬年肉
仲要懶偉大
佢不嬲都係講緊唔應該結婚生仔
講 一套
冇計過亦都唔知條數點計 因為好多野都唔係直接支出但有連帶關係
其實當你仔細老婆嫩果陣你就唔會計較啲野幾錢 總之有用 比得起 銀碼唔算太過份就OK

例如我上面話買野食會買靚啲
為左大家舒服/方便啲買多左啲唔同家電(洗碗機/暖風機/浴室寶/空氣清新機)
出街會搭的士多過搭巴士
樓主依家咪就係中完伏之後出post勸世囉
佢呢 d 唔係叫中伏 係叫咎由自取
所以佢咪出post勸世囉
傻閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞