結咗婚生咗仔 人生就好似定格了

496 回覆
986 Like 237 Dislike
你都痴撚線
唔生仔,到時老咗點算?
養兒防老就係前人累積嘅答案
當長線投資都未尚不可
我都覺得開始off topic 其實我唔係想講自己搵錯老婆 而係回歸最初個topic 結婚生仔後嘅人生 我覺得就算係同第二個結婚生仔 都係歸於呢個結果
Ok喇,過多12年個仔上中學唔使你理時,好似冇咗人生目標咁嘅中年危機就會出現
又老又病咪去自殺
試吓今晚同老婆隻抽, 唔係打老婆, 唔同的, 佢有權贏, 佢打唔贏係佢問題, 生活一定有啲衝撃
唔好咁aggressive先
經濟都有 但主要係湊仔
放工放假都唔會有得休息 對住個仔要長期keep住正能量 猶其係小朋友係唔識停 除左訓覺之外係長時間活躍 其實係好辛苦
有無諗過 當下先係幸福
依種post好似最近成日見
點會重得閒 毒撚真係無咩腦
去到旅行都要帶埋個細=無得享受
俾屋企人湊住先又心掛掛
生咗唔洗諗好似以前咁無憂無慮去玩
其實又唔係話唔認同樓主講既野
但首先單身定已婚 人生都可以定格
自己唔去搵衝擊就預咗人生平平淡淡咁過
返工食飯放工 咁就叫定格 咁全世界都係
就算你話環遊世界 咁都係旅行食野訓覺
咁又算唔算係人生定格 又會唔會去到厭
不過講到尾我覺得只係關性格事
知足常樂啦 樓主既生活大把人想要
所以樓主俾人感覺只係無病呻吟
又或者樓主追求特別既野?
同感
真,自問係好鍾意小朋友嘅人,但有時都頂唔順果種無時無刻都要揸乾揸淨我嘅感覺。放工返屋企,有人企定門口等你係好開心,但手都未洗就開始Chur住你同佢玩,直到佢瞓著果一刻,種感覺真係好窒息
大到咁上下各自有各自既奮鬥同掙扎,真係冇乜時間有兩三個仲維擊到既好朋友已經唔簡單啦。就算分開好遠有時差,間中text幾句吹下on9野,幾個月講一次電話,隔一兩年我去探下你你黎探下我或者一齊去第三地旅行咁都夠做一世朋友啦。換個方式啫,唔係話一定要個個禮拜一齊踢波食飯先算朋友既。
點解要生兩個?有咁多錢?
其實你係咪產後抑鬱
我就係望返老豆老母先驚 我去到高小初中已經唔係好想理屋企 朋友一齊仲開心。但老豆老母關係唔好 朋友又唔多 每日見佢地就係返工放工。如果我都開始冇朋友 到時我就變成同佢地一樣 甚至依家咁講 已經差唔多。 愈唔想成為嘅 最終都會成為佢地嘅模樣 呢d係咪就係原生家庭嘅威力。
仔女不是投資產品🙏🏻
去老人院啦 旨意人養
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞