冷氣討論 (10) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
thanks 師傅。
結果出左乜
單野係早兩日發生,一直都唔識睇呢種機故障碼

呢兩日都無落去睇,懷疑係燒左indoor 板

想問下洗冷氣會拆機落黎洗係好定唔好
諗諗吓都係轉用菱重好啲,一步到位,而且東芝退市 後續保養都唔知有冇影響。

我咁樣揀,唔知2.5匹機應該揀邊部,各位師傅有冇咩意見俾小弟。

bed room 1 (53ft2) +2 (60ft2)
三菱重工SCM50ZSS1+SRK25ZSWx2 一拖二 1匹+1匹室內機+2匹室外機 變頻冷暖多聯式分體冷氣機

Master room (95ft2) Mitsubishi Heavy 三菱重工 SRK25REC1 1匹 R32 變頻淨冷分體式冷氣機

Dinning room (220ft2) MITSUBISHI HEAVY 三菱重工 SRK63ZRHS 2.5匹 變頻冷暖 分體式冷氣機

MITSUBISHI HEAVY 三菱重工 SRK60ZSXH-S 2.5匹 變頻冷暖 掛牆分體式冷氣機
35zs
71zr
東芝香港都係開利跟
Or 35zsx
點解係依兩部? 我唔使1.5匹同3匹啵
Usually 95 ft 1.5 hp.

Consequence u bear at last.

35zs/zsx with allergen clean.
Thailand mhi with anti mould fan treat and allergen fan which are mhi china don’t have.
Last but not least. Insist 1hp would still suggest Zs/zsx.
東芝退市啲嘢照道理就冇影響
因為同冷氣有關嘅業務佢基本上已經賣晒出去,而家個 Toshiba 只係得個名
香港嘅話,窗口機都係 Toshiba Lifestyle 保養,分體機就係「開利香港」,樓上 Tkt 巴都講咗
佢哋背後嘅美的同 Toshiba Carrier 都係各自獨立運作,最近冇聽過有問題
東芝二匹冷暖同二匹半抵啲.
咁血統上東芝分體係貼近返東芝自家嘢,而且香港賣緊嗰啲基本上都係日本有嘅機款嚟。
壓縮機亞洲賣嘅都係GMCC㗎啦,美的東芝開利一家親⋯⋯
Toshiba Carrier開利已經揸住95%股份
就算東芝執笠 基本上都冇咩影響
東芝依家有啲似三菱,拆散晒,啲子孫第日老死都可能不相往來
15至17k左右budget唔計裝工 全部要買3部分體機
2部1匹 1個新居屋窗台要裝晒 2部散熱
應該只有420或者窗分?
1部2匹 可以任揀420或者傳統大散熱
應該點執好?
冷暖 有冇都冇所謂

師傅極力推 pan記2部1匹窗分
再加廳1部2匹任揀

定係其實2部1匹重工mhip
再加廳1部2匹用咩好?
謝謝
其實我係頂樓仲要向西 150至190尺廳其實洗唔洗上 2.5匹
如果係又要加budget
U4,換完塊板就搞掂

新居屋二房頂樓
一匹加匹半加二匹半.
有冇邊部介紹 謝謝
但我d房得3十幾尺
無人知你邊Q隻戶型

你講唔清或有語障的話可以自己回帶
如果真三十幾要求不高gs07 3/4 匹.
你都幾黑仔, 3個月就壞板好在有保

左邊1開2變2間細房 扣埋d衣櫃應該得30尺左右
係未gs07都ok

咁個廳有冇邊部推介
thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞