冷氣討論 (10) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
珍寶 格力?
左右係咩意思?
裝左珍,裝右格
我裝左邊呀,但點解咁分,有咩原因/分別?
送風角度呀. 除非你不用吹右.
窗分機410a雪種安裝時無抽到真空有冇咩補救措施?部機會有咩後果
有無 比較靜既變頻冷暖窗口機 介紹 匹數細d都得
擺房用
快壞,襔補救其實𣎴大,啲油受潮污染左
P
我係裝左邊呀,但係格力冇得校個葉向右吹?
好少
想問下巴打 chiller嘅peak load test同full load test有咩分別 又應該點去試
不過話分兩頭,好多新樓贈送之泰國R32大金,同舊版馬拉420一樣超多漏水問題,依家都裝返泰國R410A

不過今時今日仲有新樓用馬拉舊版420,用依啲不如唔好送,費事叫工人接水盤啦
咁即係價低者得,今日唔知聽日廠嘅下流三線機
其實依家啲新樓送嘅機有無冷暖?
我見毫宅通常送大金,中價有啲會樂聲但大部份都係東芝。
都唔係嘅,話曬GMCC論血源應該比較接近返東芝自己嘅嘢。
用Gmcc 先醒目. 高質低價.
http://www.udnbkk.com/article-348818-1.html
效能會差少少,未至於會影響正常運作
冷暖機同淨冷價錢分別好少,
(分體機裝工先至係最主要成本)
反而最主要係室外機要多個去水位者。

大金容易整 (420 系列除外),所以老一輩師傅多數鍾意。
東芝係代理個價可以去到好平..
有冷暖,但裝得差,仲好多2014馬拉/2016泰國大金舊版,漏水硬

東芝就二去一,超貴電費,又唔夠凍
錯哂,唔係容易整,而係中原代理好多樓盤安裝,人哋包三年保,肯儲part,咁頭先講咗,仲賣緊舊版,所以無論泰國馬拉都係乜parts都有

不商業分體就⋯⋯

樂聲先叫易整,只係信興差,樓盤寧願玩一換一,出面師傅訂唔到parts就冇得整
唔好玩,pana 訂 parts 閒閒地兩三個月。

大金唔係中原齊 parts ,而係維修部齊。
同埋大金容易篤到 fault analysis,
呢 D 對維修係好重要。

中原只係做機仔多,大金本身自己 D VRV 嗰 D 先見真章。

利: 同佢哋維修部交過手
大金vrv 多parts, 但機質素唔得
樂聲喺以前新樓仲有窗口機位嗰陣啲發展商通常送最cheap嗰隻扭掣窗機,甚至係連掣蓋都無嘅特別版,貪佢簡單無鑊氣。
信興係西,但樂聲品質搭救,不過依家就好難講啦……
以前中產樓仲有發展商會送珍寶,不過依家珍寶都不及當年勇。
上海機冇眼睇,爆 coil 都試過
將軍十大閪牌一定入頭幾

反而呢幾年出左 368 ,個朵已經好返好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞