冷氣討論 (10) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
但C位會無少冷氣到.
痴咗又打錯,但C位會少冷氣到.
咁裝c位
Ab位都想有風
咁裝咩牌子較好
原來咁係唔正常
正常係唔會出現圖1情況,長期都係圖2狀態?

請問建議維修定買過部?
如果由左至右上到下分成9格.
只限左右出風有自動遙擺日立.
裝A位,冷氣集中在1位
裝B位,冷氣集中在2位
裝C位,冷氣集中在3位.
圖2加有水不是冰,霜就正常.
六年格力就買過部.
跟ABC. 想再偷定死左右送風. 吹偏左.
今朝語障.
圖2加有水就正常,
見冰或霜不正常.
一開機見少量霜不計.
三菱電機MSZ-YK18VA-H1變頻冷暖分體式2匹-大廳約150尺
三菱電機MSY-GS09VF 變頻淨冷1.0匹(房約100尺)
樂聲CW-HU70AA Inverter PRO-Wi-Fi 變頻式淨冷窗口機 (3/4 匹)(房約70尺)

呢三部係咪最正常
三菱電機冷暖分體式2匹係咪無420機?
三菱電機MSZ-gs18 變頻冷暖分體式2匹-大廳約150尺
三菱電機MSY-GS12VF 變頻淨冷1.0匹(房約100尺)
樂聲CW-HU70AA Inverter PRO-Wi-Fi 變頻式淨冷窗口機 (3/4 匹)(房約70尺)
好奇一問,點解廳要冷暖房又唔使?
如果唔使冷暖點解要揀樂聲變頻窗口?
我咁諗既
因為多數一家人活動都係大廳,會成日長開冷氣
冬天有需要既就會用暖氣
細房都係會長開冷氣,同埋靠窗近馬路,貪佢個nano幫手潔淨下
另一間房既人多數怕熱,冬天唔要暖都得
用變頻想係慳下錢
其實唔係100呎1匹左右

加大左匹嘅話,唔會喺冇咁熱嘅時候,更容易低過變頻嘅下限大匹嘅機通常下限高D
窗口式,定頻或者變頻者可以,偏向揀冷暖(淨冷都接受到)

攻頂係咪揀Panasonic最好?見好似Panasonic同三菱都係比較多人討論
視乎要求溫度,我不計开最大風.
三菱無窗囗式(自已廠計)
我睇P記官網,冷暖 就剩係得變頻。

如果揀呢個型號CW-HZ120ZA,師兄有冇特別睇法?定可以直接去馬
裝左定右同環境要求
泰國原廠珍寶窗機剩係震又嘈到仆街已經唔完美啦,無石屎台真係咪搞
咁點解唔裝埋分體?
呢部就算街價都仲係偏貴,唔夠位咪樂聲420,一樣nanoe X mark3一樣有wifi仲有埋冷暖,分分鐘加埋裝機費都係咁上下
講緊送風.
明白巴打,咁我都係睇下價錢做人先
但裝分體部機就係正頭頂上面
我寜願頭上都唔好对住部機.
真,裝床尾水平吹頭頂仲凍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞