冷氣討論 (10) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
如果一般唔加匹低風三麥. 因為樂聲唔加嘅話比較上係會熱啲.
有啲人開20 度都會出汗因為濕,咁個啲人要用樂聲但要比三菱更加加大匹數. 即用三菱佢玩低風加0.25 咁樂聲就要加0.5(計同溫但不同濕)
但這濕度分別越低溫越少,越高溫越明顯.
樂聲竟然係乾?唔係易臭易發毛咩?
三菱重工就真係好乾
請問裝420室外機,是否一定要畀$520,分別裝急停掣和防水刀掣各一隻?
樓上圖都有
你影下重工翅片同樂聲就知
你講翅片係關易霉臭定係濕事?
我剩係記得睇過香港同台灣好多人都講樂聲大金係易臭。
因為我都嫌部重工420太乾兼個app太雞,嚟緊換下一部機都想買返樂聲。
不過重工除咗乾同app廢真係無嘢投訴。
一路講緊室內溫濕. 臭發霉係另一件事.
樂聲係乾. 你應該買電機不是重工.
電機因為無wifi無殺菌先唔揀,我認我係功能向,不過啲功能我都係需要
一切睇自己需要.

本身都有睇呢張圖,只係誠仔寫明法定要求,但百記又冇寫明係法定,以為唔資料update
想了解下臭同發霉係環境因素影響?前面講話關機前打開門/窗,再用Fan Mode吹風除乾可減低發臭機會?
另外,啱啱做完工課,兩部都係420一匹比較:
P仔CS-LZ9ZKA貴幾舊水,但多1L抽濕,多咗NanoeX空氣淨化和wifi功能,呢個post好似未見有人用;
三菱MSZ-GS09VF平幾舊左右,呢個post都有幾個用家表示又靜又凍好正;
好難揀
幫你裝嗰個話要就要。
事實上大把人無裝。
佢都無話裝,佢寫室外排水3部@$200 共$600
Nanoe x 建議無人係房開加風吹.
有Nanoe X嘅型號係無獨立Fan mode。
Heat mode 16
睇你用慣乜
窗口機例如
用慣P 就P
g, r, 2003 年之後h 咁就M.
最終都決定一部變頻冷暖分體2匹,
唔要大金,三菱係咪最好選擇?
窗口就裝3/4,樂聲定頻淨冷
二匹無大野,得Yk
Ok就買MSZ-YK18VA-H1
房就樂聲
你幾米喉?6米之後加種.
未知住,揀咗冷氣款,俾設計公司諗點放
佢地有師傅裝
想問下部三菱MSY-GS18VF 唔知點解開左一排初頭有風 但過左一陣就變左operation 單閃狀態 無風出,但室溫好似未到pre set狀態 例如16度,有無師兄知道點解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞