冷氣討論 (10) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
好難閱讀?
菱重應該係同級獨有自動四向送風。
仲有wifi同UV殺菌,不過呢兩樣樂聲都有,只係樂聲唔係用UV變成nanoe X。
其實心思思想試菱電LN 系列
但貴一大截,而我應該亦吾會用暖氣。
LN 無乜特點值得俾多大半去入手?
功能LN
性能gf
LN=樣+功能
但性價比太低,如果唔係呢個樣我唔覺得佢敢標呢口價。
分體式推三菱重工定大金
大金貴好多
唔係就咁睇牌子,係睇型號.
基本如果計重工掛牆泰國機除細二匹小心外其他都ok. Light commercial 會prefer 菱電.
Light commercial 計r410a. R32 泰國重工 ok用番r410a 機只轉雪種無縮水.
巴打們,想問下你地意見,
揀左三部變頻1匹窗口機冷氣,但唔知邊部好d

1. 格力GWF09CV (R410A雪種)($3888)
2. 格力GWF09DB (R32雪種)($4588)
3. 美的 MV-09CRF8B(R32雪種)($3838)

主要係間屋細細地,一匹都夠
然後唔想用定頻,變頻靜d 又慳電
格力就唔少人都推介,所以搵左呢兩部
美的就見到係另一個post 有介紹
再貴d P 記唔會考慮,Budget 有限
thanks
左珍右格美.
要吹遠大風美.
風細珍格
PRICE.COM
Mitsubishi Electric 三菱電機 1匹變頻淨冷分體式冷氣機 MSY-GS09VF
有2批價 4800-4900
同埋4000-4200
富盈同A+都係4千頭其實呢D有冇伏?價錢都差 差唔多2成
收貨俾錢唔計裝工都係行機.
屋企用緊部窗口機
突然唔凍
之前有一晚較到最凍,太凍,夜晚起身擰細少少
而家佢吹到風
但唔凍
High cold同high fan出既風接近一樣
係咪無得整?
應該換窗分定換番窗口機算
一部冷暖變頻,無曬冷暖氣 得返風出到 ,通常係咩事
東芝冷暖1匹 RAS-10J2KV(HK) 可以嗎?
如果唔好,冷暖一匹有咩其他好選擇?
Srk25zsx/srk25zs
Msz-gs09
Msz-LN09
我見Srk25zsx/srk25zs呢2部價錢都差成$2,000,想請教下分別係咩?
主要是慳電率 zsx 4xx W full loads . 行二匹外機雙轉子.
想知左珍右格呢一句要點分左定右?
望住個牆身,左上角裝就珍寶,右上角裝就格力?
定係企係房中間,左手/右手邊係冷氣咁分
新人啱啱追post,唔係好熟
面向冷氣
分體式冷氣室內漏水。。。 搵街外冷氣師傅嚟通,通完佢話係:
1)冷氣連接去水管嗰度向上傾斜 (即係風琴嗰條管)
2)主要去水管道傾斜

所以導致冷氣鼻涕積存喺去水溝果度。

。。。

我跟住搵返屋苑執收部嚟睇,但係兩次佢地都話唔係安裝問題,叫我哋搵返原廠(即東之)清洗。

而家簡直係口同鼻拗!!!

之前師傅拆開,我淨係影咗呢啲個角度,好難睇得出問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞