冷氣討論 (10) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
齋控制開關可以考慮嗰啲第三方wifi開關,但冷氣機始終算係大電流電器唔建議亂搞。
孝子買機

target:變頻冷暖2匹窗口機

樂聲度度都有貨…樂信度度都冇貨…樂聲個價仲要平過樂信少少…sales不停勸我轉樂聲…話乜嘢樂聲好過樂信…

打電話俾老母…老母堅持非樂信不買…

百老匯sales連訂金都唔敢收…話樂信真係唔知幾時先有貨…

最後去咗panashop落訂…買樂信…預計要4月先送貨+安裝
?????????
樂信好過樂聲?
我用嘅我就會買樂聲…我自己都覺得樂聲名過樂信…得鳩閒等佢樂信個幾月先送貨…
其實樂信同樂聲係咪只係差個貼牌呢?
同樣嘅,樂信會閹少少功能嘢,例如無nanoe X、無wifi。
唔同樣嘅,就有美的、格力、台灣代工三種。
如果同樂聲一樣樣嘅入門機款,基本上就真係得牌子唔同。
特登要去Panashop訂樂信2匹冷暖機,要幾有愛先得
樂信依家就算係價錢問題都只係差幾百仲要少啲功能抵消返。
你有無搵吓價錢網嗰啲舖?
裝冷氣既推薦我裝變頻窗口機
格力gwf09db
樂聲cwhu90za

想問係咪變頻機唔好
同埋想問呢格力係咪唔好
唔搵細舖喇…俾貴少少去大舖買都係買個安心…

啲老嘢有時好固執…佢哋用開樂信覺得好襟用就會堅持買返樂信…

今次換機主要都係想換變頻機…慳返啲電費+靜d啲(好似係)
其實大舖都唔係貴少少
你喺樂聲望吓啲機價,同你喺價錢網搵到嘅都已經差好遠,但事實上都係信興出貨
知道

冇計…大型家電我都係prefer喺大舖買…so far 都冇問題😐😐

成日講左珍 右格美都唔太清楚
當呢張圖咁人係屋內 望住3部機
咁ABC分別可以選擇咩牌子既窗口機機
唔該師兄🙏
Ab 珍
B 二匹或以上樂格
C 樂格美
見到你個名醒起想改名
其實即係點解呢
A, B 珍
B 二匹以上樂格
C 樂格美

送風角度空氣循環
A位例如裝樂
只會直吹及氣流向左吸,右手會較少或無乜冷氣.

所以不只只睇送風口左或右位置
明白了
即係要向右吹風就可以揀格力、美的、樂聲
要向左吹風就要揀珍寶
對嗎?
珍寶可向右,但裝右用自動會吹牆較多. 咁佢同格力同廠,無必要俾貴.
要完美祇有泰國珍寶400高.
求指教

格力機,用左超過6年,期間無任何問題

上年夏天開機時開始出現怪聲:
每次製冷完成後coil由圖1變返圖2時,
就會發出「格格」既裂聲,
最後一下就會勁大聲「啪」既爆裂聲,
整個噪音過程每次維持10秒內,
大聲到會嚇醒個隻,每個晚上都嘈個不停

上年已經俾左$500搵人檢查,
話部機功能一切正常,只係咁啱唔好彩有聲無得攪

直到我近排洗隔塵網時發現個coil左邊變哂形,
唔知關唔關事
當時師傅無拎出隔塵網檢查過個coil,
所以當刻未發現變形

感激

部執機結冰(圖1),點會正常. 開各.
開名
C位裝格力
會唔會吹牆比較多?想吹出黎左邊係咪要樂聲較好?
係如果再細微分別.
A位一般人以為樂聲ok(右出風匹半以下),其實最差.

教多一樣,計打直.
如果只是A位要冷氣. 例如用樂聲裝B位會少匹過C位. 但C位會乜冷氣到. (唔計用風扇或裝導風板)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞