冷氣討論 (10) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
你買第一水應該都幾貴,依家淨冷新版街價比舊版貴$800左右
舊版要匹半開始先全1級
其實官網個價,以窗口機嚟講算貴。本嚟想裝分體機嘅,但上網做工課發現好多嘢煩,最後決定買部好啲嘅窗口機用多次。我應該最後一次裝窗口機了,如果效果都係唔滿意,再下一次應該會裝分體
呢個價錢呢個能源效率
有石屎台就直接裝部GS好過 用咗幾日暖氣又靜又舒服
所以街價落返四千幾先至算係合理,佢真心打算賣俾啲想裝分體但又怕煩嘅人。
https://www.builtinpro.hk/cw-hu70aa
有石台420 先.
唔該晒上面高橋李衣和Tkt兩位巴士打,啱啱再做過工課,請問裝MSZ-GS09VF-HK1呢部有冇伏?
安裝位置資料:
機背向東北,而且十分潮濕;

房窗台 :
770mm(高)x 660mm(闊)x 470mm(深);

房窗台玻璃:
630mm(高)x 580mm(闊);

房面積:
7ft(窗)X 8ft(門)

要求:
冷暖都相對靜;
製冷時長期20度或以下;
製暖時長期23度或以上;

問題:
1. (零售商包5米喉)分體機標準安 裝拉喉長度是否最少達3米或以上?

2. 冷喉和熱喉有冇需要獨立包隔熱物料?

3. 抽真空方面有乜標準?

4. 室內機斜水標準?

5. 室外機有冇需要裝避震膠?

我都知自己煩,呢個亦係之前只考慮裝窗口機嘅原因,但無奈P仔部窗口冷暖機實在貴得唔合理,聽完呢度巴打建議,決定裝分體,希望巴打們出招
原來post頭已解答問題3,4,5

請問黃色呢兩個頭可否調教角度?
想就位放多些d喉o係出面
你石台出面左右無野先420,除非打直裝
香港地,唔裝分體主要都係錢問題,另一方面就係屋企有無合適位置掛室內機,如果間屋細整到成屋都係櫃,你就得返個窗位可以掛機。
如果你要除濕強. 你可以揀番樂聲420. 都係4 千頭一匹扺過你買3/4 窗口4 千七
窗石屎台 :
770mm(高)x 660mm(闊)x 470mm(深);
你有冇睇字
要抽濕強低風. 同加大左匹又要乾(濕度35-40 %)開低風去到20 度以下又無乜野會放濕可以樂聲.
左右都冇嘢阻,得條貼牆嘅大廈去水喉,定我又理解錯嘢?
樂聲定律抽濕
Litres per hour

3/4 1.3L, 1 1.6L, 1.5 2L, 2 2.8/L
咁可以裝到. 因為度石台有啲係火柴盒型
唔想去到35-40 咁你揀番三菱gs10
我睇之前啲Post ,冇留意樂聲
有冇建議?我再去做吓工課先
你想好乾似外國咁樂聲. 唔想就三菱
又或者只要高溫但低濕唔加匹樂聲
及睇你個人身體.
個人熱底出汗用樂聲記住加匹
濕寒就唔駛加.
乾熱底三菱
乾熱底三菱
火大少汗
咁我應該要揀樂聲,個人易熱大汗,個環境又鳩,呢鑊堅濕鳩
咁樣嘅話,樂聲和三菱都要揀1匹機?
Yes. 唔怕乾有加匹開低風低溫.
樂聲.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞