冷氣討論 (10) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
香港代理做得西,分體剩係入cheap嘢扮上菜賣,窗口機嘈到仆街又食電,依家轉格力代工反而係好事
大陸反而有日版富士通原裝高級款分體賣
368係幾有心設計俾香港用呢樣抵讚,同埋唔係直接魔改窗口機當空外機用就算
泰國也一般,機頭唔得
左珍
正解,有code依家唔代表一切

唔使多,因為中原專做樓盤,日版有嘅function香港就算新少少都接近cost cut哂出,單單坡版已經跟上日版三年前,雖然只有淨冷

而且今時今日主力仲係R410A機,仲要越嚟越差(始終當地生產線已經轉哂R32)
唔好意思屋企裝修格局改變左
如果1拖2兩部1匹變頻冷暖請問推薦邊部好d
主力四牌,你比較下你ok 邊隻.
噚晚開咗28度,好舒服
認真
知唔知實際室溫
我見俾冷氣機吹正嗰部空氣清新機個溫度顯示係30度,全晚喺屋企著短袖底褲睇電視冚張毛氈就可以瞓覺
同求
但真係撞手神
有冇人知新居屋大窗台放兩部420疊住放 得唔得?
會唔會冇保養 or 影響索風?
陣間裝 2部 gs09 1個居屋窗台放晒
1部Toshiba 22j2kv
請問有冇咩注意 或者留意師傳要注意
唔該晒
單向三米喉,抽真空. 檢查外機及打開外機頂蓋check 銅喉有冇凹(通常如果有凹係面向風扇銅喉左手頂. 室內機預先有氣壓確保無漏氣,開喉時會有洩氣聲
我不建議燒喉以免有雜聲及雜質
RE1唔係太搵到, 1.5匹&1匹淨冷分體有冇其他推介?
襟用, 性價比高, 變頻淨冷. 問咗幾間電器鋪得REC1, 冇RE1
Thanks
淨冷少臭排法日系
H>T>me gs /mhi> me Gj > d
可唔可以咁理解?
1.5匹: 大金FTKA35BV1H > 菱電MYS-GS12VF = 重工SRK35EE1
1匹: 大金FTKA25BV1H > 菱電MSY-GS09VF = 重工SRK25EE1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞