Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (121),新手請睇#1-2

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
少電? 4060同4070一樣用100watt喎 你識唔識架
80w已經到4060唔識似係你
你4070正常都係買100watt 唔通買80watt?
所以係100w時咪差15-20%cpu同gpu同時用會有更自由功率調動,散熱壓力都冇咁大
散熱壓力關部機tdp設計 咁4070點都好過4060 多50% cuda 但係得10-20% performance gain貴2-3k多10幾%唔值囉
所以要睇下係咪買比較輕薄嘅機,輕薄機上4070優勢絕對大
最抵就台版 4080 +mini led
之後就best buy 4070+2k ips 240hz 1600usd (而家冇)
i like amd
18000我會買台版g14 4080 不過部機full run都幾熱 最好限少少電用

不過zenbook pro 14都夠apex 同lol (好似冇g14咁熱)
個look再正經D oled有ture black
我部scar 16等過保先換
台北光華 asus rog專門店好似91XXX twd
退稅再平5%
M16 2022打機keyboard 熱到辣手
無乜review提過
唔知2023有無改善
2022版 psu過熱
Sorry 最後一問

咁計埋剪片
G14 oled14pro 邊部fit d
美馬買睇黎要diy
performance 就
g14 4080 > zenbook pro 14 = g14 4060
color 就 pro14 > g14

有d 剪片software 好似會用埋intel igpu
Adobe果D已經做左amd igpu optimism support
好難揀
MSI GF Thin 系列伏喺邊
見到佢最平 $4999 O 咗咀
你要唔燒mon 肯定g14
tdp太低 電太少 mon太廢 造工差
收到ching
$18000budget 夠買邊部g14
好多版本唔識分
同埋邊到買最抵
4060已夠,最好4070,其他推唔哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞