Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (121),新手請睇#1-2

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
又來
客觀事實
咁點解自己唔睇下#1講咩
咁你應該同佢講,我只係反映事實可能有人認為性能上13620+4060好過13700+4070都唔出奇
你都係睇佢要咩需求
ASUS ROG Strix G16 (2023) Gaming Laptop, 16” 16:10 FHD 165Hz, GeForce RTX 4070, Intel Core i9-13980HX, 16GB DDR5, 1TB PCIe SSD, Wi-Fi 6E, Windows 11, G614JI-AS94, Eclipse Gray https://a.co/d/bXSn286
ASUS ROG Strix G17 (2023) Gaming Laptop, 17.3” QHD 240Hz, GeForce RTX 4070, AMD Ryzen 9 7945HX, 16GB DDR5, 1TB PCIe SSD, Wi-Fi 6E, Windows 11, G713PI-DS94 Eclipse Gray https://a.co/d/dO4xIbM
Lenovo>acer>tuf>g16
如果少打機既話 對mon冇乜要求既話
應該揀Moss Vivobook pro 15 2.8k R7 4050 16gb $9998 三年保
定係等美馬 1440 R9 4060 32gb 特價 USD 1299?
都只係差幾百 好似等美馬R9值啲?
美馬廢mon
你睇既機同我一樣
用途都係畫3d圖,不過我加埋打機所以想4070
我最尾揀左大學優惠
Legion pro 5
13代i9
4070版
32gb ram
1tb ssd
求輕身notebook

主要係ps 執相用,想16吋同有pd 叉電

budget 10k
呢個需求,只有黃金幫到你
Dell ins 16
Amazon 有7945hx QHD 240 4070
但如果配置唔需要話太高,夠打機(戰地風雲,csgo )唔lag 。唔load 得慢同可以cad 畫圖就夠。依部G17都夠做?
因為預算想15000內
同埋水貨同行貨會唔會有分別?
水貨會唔會係砌機啲fd 嗰類😅
水貨係指大陸買,仲要畀人賺2000
相同價 美國Amazon spec 比左7945hx + 4070
想要部文書機
1萬樓下
可以同時開十幾廿個browser 十幾廿個pdf 都唔會lag機
盡量輕少少
有冇推介
建議大家唔洗買i9 因為on9 到高峰效能就會自動降到i7 level 效能黎降頻散熱
咁不如直接買i7
咁樣你需要32gb ram,又要輕既話價錢唔方平
邊部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞