Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (121),新手請睇#1-2

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
換左desktop 想放返部g14

t.me/sellasusg14

g14 7940hs
rtx 4090 48gb ram 4tb ssd
$19500
港行 2年保 5月中買入 冇花冇壞少用有盒齊配件有單
有意pm再傾
好撚吸引
你係咪之前coursel 放果個 認得48gb ram 4tb
幫fd放 佢俾人放飛機 我試下幫佢放平啲
一定有人買,放心
7840u 本身比 intel 慳電
依家買4070好定買番3080ti抵玩d
見d人話4070提升唔大
慳電算唔算提升
睇咗幾日英國Amazon
發現都幾多款Asus laptop 係 sold and shipped by Amazon

應該唔會有美國sold by Amazon export LLC 嗰啲麻煩嘢
英國買個keyboard 會唔會唔同樣
Amazon export LLC 本身係官方來

問題係中途比人開箱偷左 (美國之前都有Amazon 火車免費打劫)
唔一樣
你個case 應該係中途比人調包 本身係官方貨
唔會係調包 絕對係個supplier 特登包舊垃圾俾我
我睇左個送貨標籤
體重同實重完全唔係g16既資料嚟

經過今次,完全對Amazon 無信心
佢收supplier 貨都唔睇下就扔俾我
退貨又麻煩,又唔知佢個倉收左我退貨會唔會番錢我
d CS 答完你 好似好趕咁 唔俾你問多少少就自己離開chat room

G16 G614JV
Weight : 5.51 lbs
Size : 13.94 in x 10.39 in x 0.89 in

你直接報比美國消費者委員會

我果陣doa 死卡 大部分用email 回覆
Reddit 大把人棄用啦,我件貨連美國都未出就俾DHL return,咁都計海外咩
打劫邊有咁神心換架柒機落去
用chatroom會好明顯hea 你

建議用返email
呢個係明顯supplier 度出事
另外想請教巴打
Laptop 如果想自己加 RAM 同埋 SSD
有冇邊隻牌子推薦?
睇價錢 ram得幾間廠做
最好買番同1個速

ssd想好咪買samsung
平平地咪sn850x kc3000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞