Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (121),新手請睇#1-2

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
睇下moss Zenbook s13 7840u
求推薦:
budget ~10K
主要文書睇劇,間中會打機。
moss有咩機好?
睇黎係海外退貨捉得嚴咗
如果本土美國地址退貨,都俾amazon bam ac
肯定俾美國佬投訴佢,大把人放棄唔用amazon
分開兩部啦 你買外置顯示卡舊錢夠你砌desktop 4070ti/4080
而家oled mon會唔會好易燒mon
心大心細買asus s 13 oled
其實冇咁易 而家oled其實好成熟
ROG strix scar 16 剛剛打開部機殼,插左一條新SSD,結果開唔到機,我係咪有野做錯左?
點樣開唔到機 唔著 ?
係呀,按power無反應?裝之前洗唔洗拆電?我無整過舊電,直接插新SsD落個空slot
唔洗拆電 你插電開唔開到
開唔到,只係著插電的燈
又得左….我輕按一下就著….
著左之後,無入到window,叫我update bios,係咪照update?
yes bios 318?
得samsung一間供應手提電腦oled屏幕,LG gram 都係用samsung oled
缺乏競爭,就算oled用低頻pwm調光,反光,食電,同touch有網格問題,手提電腦廠商都要照用
佢個4070好似浪費左
好似幾好,加入侯選名單,有i9就正
因為想簡約生活,一部機夠
定係靚mon優先俾晒電話
輕就係咁俾你滿血cpu就到散熱食唔切
然後搵舊火牛又多舊鐵

你要剪片得cpu display應該唔會夠做喇
唔清楚,不過電話用samsung oled都有低頻pwm問題
聽講LG研發咗用DC調光既oled屏幕,成本一定比較高
samsung有技術可以做到手提電腦oled屏幕既成本平人地好多,所以俾佢霸哂個市場
我部機第一次開又係咁 㩒左好耐都無反應
嚇死

btw 我裝左318
up la its ok
318 and 317 is normal
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞