Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (121),新手請睇#1-2

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
16gb都夠啦 不過你除咗browser同pdf仲會唔會開其他野
唔拎嚟拎去就g18

要拎出街
hp揀transcend好過就咁omen16
唔會 最主要係做野時會開大量browsers同pdf黎睇
依家部desktop 16gb ram 有時都會疾疾地
我同時開2個browser 每個大約4-5x 個tab 都用15-16gb ram, 所以32gb ram 先夠用
dell係咪唔推薦,同埋rog同樣spec貴另外兩個牌子2000蚊,係乜原因推薦rog
我都覺,自問唔係日日開部機玩3A game,點解可以一年壞2次
DELL無話唔推 不過外國買抵過moss太多
香港代理食水超深
https://www.dell.com/en-us/shop/dell-laptops/g16-gaming-laptop/spd/g-series-16-7630-laptop/useghbts7630glrf
2.87kg

asus果架18吋 (3KG)
個mon大好多 所以唔係成日拎出拎入揀大
同埋G18個散熱係咁多部最好 仲用液體金屬

hp transcend 16得 i7 4060 但贏在2.17kg
i9 + 4070 2.4kg 貴transcend 2000
btw4070 唔係好抵俾貴 可以睇睇pin果條片
多謝Ching
Ching 問多句 asus vivobook R9+4060點?未用過asus唔知qc點,唔想比咁多錢買返黎機又要日日返廠維修
頭上有人問i3 8gb notebook
Sales真係笑而不語
Vivobook pro qc 好過 Vivobook non-pro
I3 + 8gb ram😂😂😂

睇番個盒
部scar 16係Asus畀Amazon
而且直接用Scar 16成盒畀
到Amazon先再另盒埋同單野裝商寄香港
封條到我手我自己𠝹開
我部g16 都係
from 一樣
to 就Amazon 另一個倉
有冇出事??
其實asus都係大抽獎
lenovo qc其實差唔多
qc幾好都有機會抽到虧機
不過rog 同 pro line應該好少少嘅
無, 反而等緊ram silicon power 4800 32gb x2 送到
希望用到
thx Ching,其實最驚呢地抽獎,因為買返黎唔會日開夜開住,過左一年先發現呢地問題又冇得換,日日要拎去維修真係好撚煩

btw so far睇左咁多部機hp transcend個spec同重量最岩自己,但去左大陸網睇測評話散熱唔掂而且gpu唔係滿血

自問對液體金屬冇執念,唔係好需要呢地嘢
如果怕左Amazon asus機有問題 可以搵下asus education store 而家做緊promotion
液態金屬早幾年都好多鑊氣,結晶又有,漏液又有,我自己就唔太鐘意呢類野,特別係自己會成日拎住部機週圍走,都係用翻普通散熱膏安全啲
我都係咁覺得,查左下使用注意事項都幾麻煩,用返普通散熱膏算,主要都係睇部機散熱既design
https://www.reddit.com/r/GamingLaptops/comments/13h30t9/asus_rog_g15_advantage_horrible_liquid_metal/

睇番都好似麻麻
BTW依度好多人用G16 / G18 / SCAR
可以問問睇下有冇鑊氣
普通gaming 其實 i7 + 4060 已經可以2k順玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞