[本地足球] 2017/18 港超聯季前及港隊亞盃外討論(40)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
隊隊都話要植根地區,唔通隊隊都植根地區咩
基本上除左清泉理 清泉脯之外 你支持其他隊都同賣港冇分別:

小kid仔: 幫河君堯
東方: foshan聾屍
夢遺: car sun yeung
完朗: Wilson wong
飛馬: 羅太縱容蓄力;太靚
蓄力: 小蓄牲
爛區: 冠聰巴士
垃流: 垃垃

大埔咪又是陳平

清泉理
元朗、大埔、南區港超有隊
屯門、西貢有人話要紮根地區
差北區、離島&港九其他地區
基本上除左清泉理 清泉脯之外 你支持其他隊都同賣港冇分別:

小kid仔: 幫河君堯
東方: foshan聾屍
夢遺: car sun yeung
完朗: Wilson wong
飛馬: 羅太縱容蓄力;太靚
蓄力: 小蓄牲
爛區: 冠聰巴士
垃流: 垃垃

口口聲聲話要反共既港足鋪手足不敢面對!

不嬲都搵緊投共隊尾
叫肥軒上波樂鬧南華

唔知呢季有邊隊波衫冇得賣
話說Tsun Dai有Like 麻樹足球
之前Post 黃梓浩 謝家榮 Jordan都係俾笑哈哈,得樂仔條精華俾Like
東方fb

相信各位球迷都好關心新球季球迷會入會詳情,只待我哋完成網上登記系統測試後,就會喺本facebook專頁公佈及開放予各位網上註冊,我哋同時亦會喺9月9日對和富大埔嘅今季首場主場港超聯賽事,設置攤位畀大家即場入會,敬請留意。
唔知呢季有邊隊波衫冇得賣

上季邊隊無?

港會 畜力 流浪唔肯定有冇
叫肥軒上波樂鬧南華

原本應該講下季點,但癈老又迫佢鬧下南華會高層
申請做執波仔係咪截左止?
watching法仔,打中堅嘅今日
理文今日在球會班主李文恩、領隊馮嘉奇(馮奇)及兩名教練馮凱文、林慶麟主持下,舉行季前記者會,「馮奇」明言球隊雖以港超中游為目標,但希望球隊可以整體打法威脅勁旅:「雖然定了聯賽中游的目標,但我們有力做得更好,去年理文流浪埋班較遲,需借用很多球員,倉促之下球隊默契一般。今季我們準備較好,希望不止穩佔中游,即使對東方、傑志,都要有力一拚!」他笑言,理文流浪去季面對東方龍獅曾戰至93分鐘才輸波,「當時朱sir(傑志主教練朱志光)都為我們加油,我們今季也不能抱着未打先輸的心態應付強敵」。

理文今季引入不少新援,韓援中堅孫民哲的故事最令人好奇,此子曾代表朝鮮青年軍,去年卻換成韓國籍,一度惹來「脫北」的臆測,在日本出生與成長的他澄清:「其實是我祖父是朝鮮人、祖母是韓國人,父親則在日本出生,他持朝鮮護照,我自然也持朝鮮護照。雖然16歲後可自由揀選朝鮮、韓國和日本,但我當時沒有轉籍。」
惟孫民哲長大後往外地落班,卻即時遇上阻礙:「我去年轉籍韓國,因為持朝鮮護照令我失去很多機會,例如早年到印度落班,我因為持朝鮮護照,等了3個月才申請到工作證。」民族背景如此複雜,那麼他覺得自己是哪國人?「這個嘛……」他即時苦惱地笑着,「我雖在日本出生和長大,但一直在韓國國際學校讀書,被灌輸韓國人思想。至於我無論做朝鮮人或韓國人都沒所謂,因為兩地很久已前本來就是一個國家」。他表示,自己在印尼和香港之間選擇後者,希望發展順利。

清泉球隊

西貢理文流浪朋友

有無可能下季轉用西貢鄧肇堅場做主場呢??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞