咒術迴戰(41)

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
算啦,你唔會說服到佢
條on9自己幫個作者寫死個設定再話人食書,唔同意就係死忠
咁既人都有,睇死佢會坐定定睇哂咁多集再自己加啲設定上去屌,真死忠都應該冇佢咁狂熱
我冇話說服佢 可能佢standard好高 我尊重
咁佢冇話我 攻擊我 我冇咩所謂 都係討論下睇法 等佢明下我諗法咁啫
學到野
高質討論
巴打解釋得幾清晰,睇黎我一直搞錯咗宿儺個領域自身以外嘅所有呢一句。咁樣就好清楚解釋到點解宿唔中但伏黑中
你混淆咗幾點, 我幫你釐清下
1) 領域只能夠用領域對抗, 話知你勁到係無下限防禦, 喺領域內都擋唔到對手嘅領域效果(見火山頭一戰

廚房佬對抗無量空處必中command係靠伏魔御廚子必中command, 兩個必中command常時抵銷, 所以五條唔使刮沙, 廚房佬唔使變智障

廚房佬雖一一次熄必中command係第三次領域戰, 黐去五條度嗰下, 其餘時間都開住擋

2) 展延唔係用嚟擋領域必中效果, 展延係用嚟破五條防, 唔係佢拳都打唔到, 會變沙包

3) 無「十影將適應過咗落去伏黑度」呢樣嘢, 呢個係大陸翻譯誤讀, 嗰版廚房佬係講「無開展延嗰時靠十影(aka掛法輪)令伏黑代為適應(aka幫魔虛羅頂咗適應過程)」

但十影無掛落領域度, 佢無得一路開十影一路開展延, 所以佢先話「無開展延嗰時係靠十影令伏黑代為適應」
高質討論,我想要嘅就係呢啲,唔係單純鬧交
係,真心唔明
其實展延破必中我當初係咁理解,因為後面發展宿儺用展延熟練到打到55555,所以我以佢自身係抵消必中嘅呢個錯誤前提下去諗佢係咪靠展延去觸碰55555黎解必中
無*抵消
唔可以咁講
宿攤實力真係可以係成套漫畫入面頭幾名
佢只係未遇過同理論現實不符, 諗住大肉盾一定咩事都無

結論: 太睇小無量空相/ 對無量空相認知太少+一本通書讀到成千年既錯 搞到自己都柒埋一份
佢只係睇過一次就知道無量空處係開領域先會發動嘅術式效果
又識搵第二個人頂
好叻架喇
反而覺得劇情發展來講
而家既情況係最好, 只係大家打平手同傷左(即係兩邊陣營既天花板弱左)
咁樣班學生同腦魔先有機會出場
如果55555輸, 除非主角群突然有人可以覺醒力量去到五條悟級別
否則個走向就會係最唔吸引既BAD END 結局
宿攤輸, 5條一個人都可以滅哂對面啦, 咁虎杖就唔知點解叫做主角

講BAD END 令我諗起鬼滅, 主角群如無慘一個人實力真係差太遠
老實說話唔係動畫救左佢一命, 故事來講都算係近年以來主角群用命換和平, 以大量便當來結束最差既一套。
如果睇埋上面巴打解釋嘅
其實佢冇搵伏黑頂到
而係無量空處一炮打哂同一體內嘅兩個靈魂
但廚房佬開廚房幫自己頂only
然後車個轆去伏黑到
由佢食招同時做適應呢個動作
即刻觀感好咗好多
我無推你出去呀,唔幫你擋再順便掛個輪比你姐
係 我表達得唔好
其實打靈魂呢個設定都真係有啲夾硬
原本以為直接打落個腦令你HANG機
而家好似打左靈魂先再打入個腦
不過今集恥笑重點唔係呢個位
如果要講恥笑位, 一定係廚房佬爆血前嗰格
你老尾唔係撚上咗伏黑身, 佢一早輸撚咗, 仲好意思串五條最強只係因為五條無出世喺自己在生嘅時代
今次好似係第二次無量空處打人類,上一次係澀谷0.2秒,中左既人要休息幾個月先恢復正常
其他都係打冇靈魂既咒靈
咁講其實無量空處本身就有咁既效果
真係搞唔掂
果頁睇一次笑一次
自己仲掛撚住個法輪喺頭頂
點解仲有面講呢句
目前宿儺自身術式熔斷,變相要用十影法。
似有機會變五條召學生打宿儺召十影
幾點出第四集
22:56
無熔度, 條傻鳩雖然笑五條, 但佢其實學都五條, 炸咗自己腦3次去取消熔斷(五條炸咗5次)
熔斷嗰時乜術式都用唔到, 你本人有幾種術式一樣全部一齊cooldown(見縫頭佬對99)
Netflix係咪會再delay多一日?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞