咒術迴戰(41)

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
新一話 話術式係刻印係腦到
換左腦應該係會無咗本身係術式先啱

依家食書又要有bug 點搞吖
完全唔明點解腦魔可以用到虎仗老母術式 body又唔係佢 腦又唔係老母 靈魂更加唔係
睇得出佢為左唔比陰濕狗咁早輸諗左好耐呢個解法
咁55555好早都有講宿儺術式會刻落虎杖度嘅
即是宿儺d手指係真點usb手指
即插即用係咪可以咁理解
其實羂索換肉體保留術式之前公式書有講過
換腦本身會失去術式,但係羂索有特別既方法保留
頭上既縫線唔係手術痕跡而係束縛
講到底羂索本體比宿儺仲神秘
對自身必中抵消一直都關閉緊,但自身以外嘅必中抵消無關閉,貼身嗰次係連自身以外都關閉埋。

不過你下面嗰句就無講錯,因為呢5次領域對決宿儺對自身嘅必中效果都無抵消過,所以係食足咁多次。只不過宿儺真正食到嘅無量空處只有0.01秒+爆領域到召魔虛羅之間嘅不足10秒。其餘時間都係伏黑嘅靈魂食晒。

問題係佢點解可以將無量空處嘅影響轉移到靈魂上,但又唔影響肉體嘅大腦運作。呢點又無解釋過,一路都以為係肉體接招。

真係要解釋嘅話我自己係咁理解,唔知大家又點睇。
我覺得假油同真人之前對靈魂同肉體嘅討論其實係一個伏筆。靈魂同肉體係分開,靈魂即使無肉體仍然可以思考。
而無量空處嘅影響對象其實係靈魂,所以當攻擊轉移比伏黑時宿儺唔會中。而宿儺中無量空處就會影響大腦,因為肉體主導權喺宿儺身上。當人擁有肉體,其思考必須經過大腦,所以宿儺中招連帶肉體都受影響。
覺得最bug反而buff五條
人地開領域都係本身術式強化
五條開領域既無量空處變左係另一招式
羂索係咒靈
冇人知宿儺真身出過幾次,羂索連佢係唔係人都唔知
係人
以前同天元老死黎
依家睇返,其實獨眼貓好多次提及肉體同靈魂嘅設定。再加上99本靈魂書同虎杖招交換靈魂。宿儺用伏黑靈魂擋無量應該唔係臨時加上去嘅設定。

下面係好耐之前巴哈有關靈魂同提肉體嘅討論,我覺得幾有意思。
https://m.gamer.com.tw/forum/C.php?bsn=48102&snA=804
天元都變咒靈啦
天元無換身先變咒靈姐
羂索一直有換身體
如果無啦啦亂入,搞到55555分心要保護虎仔而死就仆街了

變左第二套鬼滅「老師沒有輸!」
一直都唔係好明
係咪已經暗示受肉成功之後
已經調覆咗虛?
宿儺係受肉體
腦魔係活左成千年
最後會唔會係55555同宿儺同歸於盡,然後假油出黎占埋55555同宿儺條屍,成班主角群vs假油,假宿同假5
秤係領域效果自動回復
算係機制內
55555係類似玩BUG咁回
應該係因為過程同澀谷打既時候一樣所以直接省略
可能腦魔每次都係攪碎晒兩個腦
再用反轉術式黎復原加融合
所以先可以用埋夏油傑同虎杖老母既術式

設定呢d野 都係作者鳩up係乜就係乜
冇乜所謂啦
以前都唔明 點解5條要避 啱啱諗起先明
佢開完領域 處於熔斷狀態

唔算避嘛?
未反應到ONLY
佢冇退後到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞