買電視機 / 換電視機 集中討論區 (151)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
50吋 有冇邊款抵玩 (唔打機,簡單睇Netflix)
水貨都可以
BUDGET?
4000上下
我睇左好多款
水貨又Q65C ,見bu8500 又差唔多價錢咁
都係BU8100同Q60B, 如果仲搵到, Q60B主要多左廣色域
Q60B 差幾百 ,係咪可以入得過
可以
10000蚊budget
電視櫃sofa距離150-160cm左右
平時睇下電視劇 打下機 仲會電腦連下電視當mon 有咩好建議
Sony XR-50X90J 行貨
$82XX
1. 120hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(30000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 直下式LED背光系統, 24個分區控制LED光暗, 改善黑位同對比度
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, GSYNC, HDMI 2.0x2
9. 光度高達750nits
10. 日本製

Samsung 55Q70C 行貨
$104XX
1. 120hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Quantum 4K 影像處理器
6. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
7. 支援Q-SYMPHONY
8. 光度約550nits
9. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
Step 巴你好
岩岩買左尾水A95K
今日裝完 發現左右有大約3-5mm 既水平偏差係咪都屬於正常
3-5mm 既水平偏差係指邊度?
你可以CALL SONY 再CHECK下
姐係左右邊距離枱面 一邊37cm 一邊37.xcm
我臨走覺得有少少唔平 同左sony 師傅講
佢話850 架係咁 差幾mm 冇得搞

好啦 係咪姐係正常應該係平 好似塊鏡咁
煩請巴打上水幫手睇睇部A95K
認真建議搵平水尺自己度,但係上左牆可以點調整?
mon面唔平呢樣野,我就唔覺我果部有
你除左反射外景,有冇睇過其他屋內影像?
覺得有問題就唔好理,call左sony先,免費的
唔該哂巴打s
咁我聽日call sony 搞下先
Thanks Step兄!問多句,點睇LG Nano77 (43吋)?屋企人見到豐x減價,用嚟睇波睇電視多,有冇咩伏,定係夠做?
可以既, 同X80K比係冇廣色域
唔打機唔睇片對畫質無乜要求,剩係用嚟睇youtube睇netflx同disney+,Panasonic TH-40JX700H行貨係pana shop買$2980,40"有4k,好抵屌
冇要求可以去馬
Q60C CU8000 X80K
呢3部點排
我係外國無太多牌子同型號揀
仲想問埋UQ7590 NANO75
你咁樣先係正常,A95k有抗反射膜。

Mon面直就可能要call Sony 睇下點解
Q60C>X80K>NANO75>CU8000=UQ7590
-.-
40JX700H個PANEL有排列問題, 畫面會比較濛
不過LG保養服務冇SONY咁好~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞