買電視機 / 換電視機 集中討論區 (151)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
地點唔同
1部Samsung 1部LG
地點唔同, 咁可能係大廈天線質素問題
我想知型號唔係牌子
一係就係設定上既唔同
nu7100, uq8100
UQ8100
設定>>影像>>畫面比例>>點對點掃瞄>>開
設定>>影像>>進階設定>>調整清晰度>>調高D
設定>>影像>>進階設定>>極致解像度>>調高D
設定>>影像>>進階設定>>降低雜訊>>關
設定>>影像>>進階設定>>MPEG降低雜訊>>關
試下先
問下蘇寧 成日有貨尾冇人知
應該係屏幕唔均衡問題
外國台灣都好多人話係抽獎panel
睇彩數 夠唔夠干淨

相反QD-OLED 就冇呢個問題
我今日都去買左左
Sales講明禮品要等幾個月
現在只換到3月份的
追都冇用唔夠貨

所以我直接扣錢唔要禮品就算
清晰度調高D唔會油畫化咩
我c2都只敢開0
好,咁我等下先,thanks step巴
you are welcome
放55吋電視,電視櫃高度應該大約幾多先適合?
眼睛同電視中央成水平線或低少少
STEP巴 想問下今日去試電視(55吋C3 vs S90C), 個店員試左呢2部電視既motion test(好似係24FPS)比我睇,S90C明顯有D殘影 但C3就冇呢個問題 好smooth想問下係咩原因 關唔關唔同oled板事?
MOTION倍速功能開與關, 可以好大分別
oled面板基本上0殘影, 你睇到有殘影可能因為24FPS, 另外主要都係睇有冇開MOTION功能

佢係係YouTube播D 片去比較.
即係有機會係部S90C個個功能關左?所以有殘影?
SAMSUNG叫AUTO MOTION PLUS
LG叫TRUMOTION
兩者都係設定較
即係有機會係部S90C個個功能關左?所以有殘影?YES
Thxxx唔該晒你
仲心大心細緊邊部好 決定唔到
S90C平好多wo
G3鬥S90C就話難揀
C3 = C2, 邊有得同QD-OLED鬥
我就選擇左行90C,論價錢係平過C3,論整體都高少少。

上網睇下測試Report,可以對比同參考下
多謝你建議師兄
想問around 2.2 m distance , 50'' or 55'' 好? around 5000-7000 有咩介紹, 用呢睇netflex/ youtube
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞