買電視機 / 換電視機 集中討論區 (151)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
我會改善~
感謝建議
通常用來打機睇Netflix,大細50吋
因為考慮緊三星QN90C,有無相似規格或性價比更好推薦?
其實點解得55Q70C可以改到, 已經覺得奇怪
其他型號冇一部可以
巴打長期長時間打機?
應該唔算長時間,一星期最多玩5-6個鐘,唔會連續多過3個鐘…..平時都係老婆丫女拎去睇Netflix 同YouTube
Sony XR-48A90K 行貨
$119XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限大, 極靚黑位, 可視角極好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度高達700nits
9. 支援ACOUSTIC CENTER SYNC
10. 2聲道喇叭, 共20W輸出, 1個5W低音喇叭

LG 48" OLED TV C3 OLED48C3PCA 行貨
$129XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限大, 極靚黑位, 可視角極好
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC
7. α9 GEN6 影像處理器
8. 光度高達700nits
9. 支援WOW ORCHESTRA同步發聲
樓主pin this
同部電視應該冇關,但尋日開始,99台窒窒下,81/96都有D(呢三個台同一頻率),其他台冇事。問過管理處,其他單位應該冇事
非常感謝。
睇埋頭post 索尼保養好似唔差,應該會買索尼。
等你消息
試下再搜台
係咪買4k 120hz就ok?
2.1就OK
見又8k 60hz,一係就4k 120hz
我預插ps5 soundbar nowtv同switch/apple tv
通常支援到8K60就會支援埋4K120, 就係HDMI 2.1

唔同價錢只是用料上既分別

例如銅,銅鍍銀,銅鍍金,粗幼度,光纖
Sony保養服務質素算最好
好,唔該晒
即刻睇下先,啲舊線唔夠長要買過晒
you are welcome
試咗,602MHz個訊號品質繼續唔穩定,有時4x%,最高90%,其他頻率多數係96-100%
咁點解決
我諗聽日要再call管理處,佢哋supposed有師傅可以check天線(我諗係入屋嘅強度)
之前冇事?

有冇第二部電視試,例如睡房電視
尋日之前冇事

父母房個部電視都虧咗好耐,冇得用嚟試

BTW share下呢個頻率表
https://www.ofca.gov.hk/filemanager/ofca/tc/content_1087/tv_frequency_digital_tc.pdf
請問各位大神 有無55吋somy 電視介紹?
*sony
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞